Parlementaire immuniteit onderwerp van MI-workshop in Maastricht
Op maandag 23 mei 2011 organiseerde het Montesquieu Instituut Maastricht een internationale workshop over parlementaire onschendbaarheid.
Tegen de achtergrond van de zaak-Wilders, de herhaalde pogingen van de Italiaanse minister-president Berlusconi om gerechtelijke vervolging te ontlopen en de recente schandalen rondom het declaratiegedrag van Britse parlementariërs – om slechts een paar voorbeelden te noemen – blijkt dit onderwerp voortdurend (en niet alleen in de ogen van rechtswetenschappers) in de belangstelling te staan.
Tijdens de workshop gingen experts uit Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk met elkaar in discussie over de stelsels van parlementaire immuniteit in hun eigen landen en daarbuiten.
In dat verband kwamen ook de verenigbaarheid van verschillende vormen van parlementaire onschendbaarheid met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de noodzaak tot hervorming van het stelsel van immuniteit voor het Europees Parlement.
Voor Nederland kwam de vraag ter tafel of de parlementaire onschendbaarheid in ons land moet worden verruimd, zodat zij ook uitingen van politici buiten de Kamers beslaat. Hoewel de discussie op al deze punten waarschijnlijk zal blijven voortduren, kijkt het Montesquieu Instituut Maastricht terug op een interessante en productieve workshop.