Nederland beëindigt leidende rol EU Battlegroup

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie, gepubliceerd op vrijdag 1 juli 2011.

Vanaf vandaag niet langer de rol van lead-nation voor de European Battlegroup. Deze snelle interventiemacht van 2350 militairen stond het eerste half jaar van 2011 paraat, maar werd niet ingezet.

Nederland vormde de EU Battlegroup samen met Duitsland, Oostenrijk, Finland en Litouwen. De Nederlandse bijdrage bestond uit 1200 militairen van 13 Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot.

De interventiemacht stond onder leiding van generaal-majoor der mariniers Herman van der Til. Bij daadwerkelijke inzet was het zijn taak om vanuit het hoofdkwartier in Potsdam leiding te geven aan de battlegroup. Brigadegeneraal Michiel van der Laan had de leiding over de diverse eenheden in het veld.

Crisis voorkomen

De veiligheidsstrategie van de Europese Unie stelt dat het bondgenootschap bereid moet zijn tot vroegtijdige, snelle en soms robuuste interventie, om de escalatie van een conflict of crisis te voorkomen. Met dit doel voor ogen werd de European Union Battlegroup opgericht. Vanaf 1 januari 2007 beschikt de EU over de operationele capaciteit om gelijktijdig 2 van deze snel inzetbare gevechtseenheden te ontplooien; in het gehele geweldsspectrum van crisisbeheersingstaken en overal ter wereld. Van evacuatieoperaties en humanitaire ondersteuning tot conflictpreventie. Naast deze battlegroup beschikt de EU ook over de Nordic Battlegroup die gelijktijdig stand-by staat. Beide eenheden kunnen binnen 15 dagen tot 6000 kilometer van EU-hoofdstad Brussel worden ingezet.

Volgende deelname

Momenteel hebben andere EU-partners de battlegroup-taken overgenomen. De eerstvolgende deelname van Nederland aan een EU Battlegroup is in 2014. Nederland vervult dan geen rol als lead-nation, maar levert wel eenheden.