Nederlandse marine beëindigt deelname grensbewakingsoperatie Frontex

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie, gepubliceerd op vrijdag 1 juli 2011.

De Koninklijke Marine heeft gisteren haar bijdrage aan de grensbewakingoperatie van het Europees agentschap Frontex i beëindigd. De afgelopen maand bewaakten marineschepen de zuidgrens van Spanje, om illegale migratiestromen uit Afrika tegen te gaan.

De grenslanden van de Europese Unie i kampen met een grote instroom van illegale migranten, vooral uit Afrika. De Europese Unie heeft toegezegd om de aanpak hiervan niet over te laten aan de grenslanden, maar gezamenlijk hiertegen op te treden. Daarom is in 2004 het Frontex (frontière extérieures) opgericht. De belangrijkste taak van dit agentschap is het versterken van de Europese grenscontroles. Nederland neemt regelmatig deel aan gezamenlijke operaties van het agentschap, onder meer door de inzet van grensbewakingsbeambten van de Koninklijke Marechaussee en schepen van de marine.

Het torpedowerkschip Hr. Ms. Mercuur en de mijnenjager Hr.Ms. Zierikzee en Hr. Ms. Willemstad patrouilleerden vanaf 1 juni dagelijks in het zeegebied tussen Spanje, Marokko en Algerije. Daar richtten de marineschepen zich op het detecteren, volgen en rapporteren van bootjes met illegale migranten. De afgelopen maand waren de marineschepen betrokken bij de aanhouding van 3 transporten, met aan boord 73 illegale migranten. De Nederlandse schepen voerden zelf geen onderscheppingen uit. Dit gebeurde door de Spaanse autoriteiten. Voor de aansturing van de Nederlandse schepen zat een stafelement in het International Coordination Centre in Madrid.

Snelle actie

Tijdens één van de patrouilles onder de Spaanse kust, was het torpedowerkschip Mercuur betrokken bij de aanhouding van een drugstransport. Hierbij werd 400 kilo hasj onderschept en werden 2 verdachten op zee aangehouden. Door de snelle actie kon ook de ontvangende partij op de wal worden gearresteerd.