Van Rompuy verwelkomt politiek akkoord over toetredingsonderhandelingen Kroatië

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 24 juni 2011.

Opmerkingen van voorzitter Herman Van Rompuy i

naar aanleiding van het politiek akkoord

over de toetreding van Kroatië

Het doet ons genoegen dat wij premier Jadranka Kosor in Brussel mogen verwelkomen en haar na afloop van de Europese Raad i kunnen begroeten. Deze Europese Raad zal de geschiedenis ingaan als de bijeenkomst die de weg heeft vrijgemaakt voor Kroatië's lidmaatschap van de Europese Unie i. Dit is een mijlpaal voor Kroatië en voor de hele Westelijke Balkan.

Wij zijn vandaag tot de conclusie gekomen dat de onderhandelingen met Kroatië over toetreding tot de EU zich in de eindfase bevinden. De Europese Raad verwacht dat de Raad het werk snel zal afronden en de onderhandelingen eind juni zal afsluiten. Het toetredings­verdrag zou dan nog dit jaar ondertekend kunnen worden.

Mevrouw Kosor, het is mij een eer u namens de 27 staatshoofden en regeringsleiders het goede nieuws over te brengen: Kroatië wordt de 28e lidstaat van de Europese Unie.

Ik wil u van ganser harte feliciteren met dit resultaat, dat Kroatië tot volwaardig lid van de Europese familie promoveert. Deze uitkomst zou niet mogelijk zijn geweest zonder de inzet van de regering en de bevolking van Kroatië, en zonder het door u persoonlijk betoonde leiderschap.

Uw land heeft zijn hele staatsinrichting omgegooid om die volledig aan de Europese normen aan te passen. De laatste maanden - en zelfs de afgelopen weken en dagen nog - zijn er indrukwekkende prestaties geleverd. Wij hebben het volste vertrouwen dat u de noodzakelijke hervormingen zult voortzetten tot het tijdstip van toetreding, en zelfs daarna.

Moge de door Kroatië geleverde prestatie de overige landen van de Westelijke Balkan tot voorbeeld strekken. Kroatië heeft bewezen dat politieke wil, een krachtige nationale consensus en noeste arbeid de schaduwen van het verleden kunnen verjagen en het lidmaatschap van de Unie binnen bereik kunnen brengen. Wij van onze kant bevestigen onze gehechtheid aan de Europese roeping van de Westelijke Balkan.

Tot slot wil ik ook de Commissie en het Hongaars voorzitterschap i complimenteren. Uw rol in het toetredingsproces van Kroatië is doorslaggevend geweest.