Groener, eerlijker en concurrerender landbouwbeleid na 2013

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 23 juni 2011, 16:48.

Het Europees Parlement i wil de Europese landbouwbegroting ongemoeid laten tot 2020. Dit moet boeren stimuleren het voedselaanbod op peil te houden, aan natuurbescherming te doen, banen te scheppen en meer concurrerend te worden.

Vooruitlopend op een voorstel van de Europese Commissie i voor het toekomstige gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) (2014-2020), heeft het EP zijn wensen op tafel gelegd.

In reactie op geruchten dat er in de middelen van de tweede pijler van het GLB zou worden gesneden, herhalen Europarlementsleden dat in de komende financieringsperiode ook voor adequate financiële middelen voor plattelandsontwikkeling moet worden gezorgd.

Gemeenschappelijk landbouwbeleid moet groener

Als het landbouwbeleid moet leiden tot een zeker, kwalitatief hoogwaardig voedselaanbod en bovendien moet bijdragen aan natuurbescherming en duurzame energie, moeten boeren gestimuleerd worden om moderne, milieuvriendelijke technieken te gebruiken. Daar moet - zo vindt het EP - voldoende geld voor beschikbaar zijn.

Directe inkomenssteun aan boeren moet voortaan gekoppeld worden aan "groene maatregelen" (lagere CO2-emissie, lager energieverbruik). Daarvoor moet een volledig door de EU gefinancierd stimuleringssysteem worden opgezet dat boeren die duurzaam willen produceren ondersteunt.

Eerlijker verdeling van EU fondsen

Het landbouwgeld moet eerlijker verdeeld worden tussen landen en tussen verschillende categorieën boeren. Het EP stelt voor dat elk land voortaan een minimum percentage van het EU-gemiddelde ontvangt. EP-leden gaan ook akkoord met een financieel plafond voor directe inkomenssteun, maar benadrukken wel dat de nieuwe regels de grootte, de werkgelegenheidsgeschiedenis en de mate van milieuvriendelijkheid van de boerenbedrijven in ogenschouw moeten nemen bij de berekeningen.

Om misbruik van publiek geld te voorkomen, moet directe inkomenssteun alleen nog maar gaan naar boeren die nog actief zijn en wier land nog daadwerkelijk gebruikt wordt voor productie.

Stabiliteit: speculatie, crisisheer en de onderhandelingspositie van boeren

Om meer zekerheid voor boeren te krijgen en de voedselvoorziening zeker te stellen, is een wereldwijde aanpak van speculatie en prijsschommelingen nodig, zo stelt het EP. Het stelt een wereldwijd meldingssysteem voor landbouwvoorraden voor, zodat speculatie met landbouwgrondstoffen in de kiem kan worden gesmoord.

Melk

Om ervoor te zorgen dat de voorziening van zuivelproducten gewaarborgd blijft, vragen de Europarlementsleden de Commissie "de duurzame ontwikkeling van de zuivelmarkt op te volgen en mogelijk te maken door middel van adequate beleidsinstrumenten voor melk en zuivelproducten voor de periode na 2015". Het huidige quotasysteem loopt in 2014 af.

Volgende stappen

De niet-wetgevende resolutie, opgesteld door Albert Dess (EVP, DE), werd bij handopsteken aangenomen. De Europese Commissie komt tegen het einde van de herfst met een voorstel voor wetgeving, waarna het EP en de Raad van Ministers i het eens moeten worden over de definitieve tekst.