Grieken moeten voldoen aan strenge voorwaarden
De SGP is blij dat minister de Jager voet bij stuk houdt: Griekenland krijgt alleen een nieuwe miljardenlening als de Grieken voldoen aan de strenge voorwaarden.
Europese top
22 juni 2011
Van der Staaij
Gratis
“Hongarije maar ook Europa als geheel zouden zonder het christendom niet geworden zijn wat ze nu zijn.”
Voorzitter. Ik kon het niet nalaten om deze recente, frisse en van historisch besef getuigende woorden van de vigerende tijdelijk voorzitter van de EU te citeren (Viktor Orbán). Het draait in Europa ogenschijnlijk alleen om de euro’s, maar voor het overleven van Europa is de vraag naar de identiteit en de erkenning van de betekenis van het christendom minstens zo wezenlijk. Die betekenis laat zich niet overeind houden met noodfondsen; zij is immers onbetaalbaar. Zij steunt slechts op de bijbel, het Woord van God, en zij is gratis verkrijgbaar.
Griekenland
Voorzitter, de Grieken hebben gekozen voor hervormen, zij het niet van harte. Het Griekse parlement en de samenleving blijven uitermate verdeeld. Dat baart de SGP veel zorgen. Liever hadden we een intrinsieke overtuiging gezien dat alleen hervormen de economie uit het slob kan trekken. Nu dat niet het geval is, is het zaak de druk maximaal op de ketel te houden.
De SGP is helder: Griekenland krijgt alleen een nieuwe miljardenlening als de Griekse regering voldoet aan strenge voorwaarden én de Europese financiële instellingen een substantieel deel van hun leningen aan de Grieken verlengen. Het verdient een compliment dat de minister van Financiën voet bij stuk heeft gehouden en de wens van de Kamer heeft binnengesleept. Nu komt het aan op boter bij de vis. Papieren afspraken moeten worden omgezet in harde euro’s.
Ik wil de minister-president vragen de druk maximaal op de keten te houden, ook als daar stevige krachten tegen in het verweer komen. Hoe beoordeelt de regering in dat licht het verkapte dreigement van kredietbeoordelaar Fitch dat zij het verlengen van leningen door private instellingen beschouwen als een wanbetaling van Griekenland, wat weer zal leiden tot een lagere kredietwaardigheid? Hoe groot schat de regering het risico in dat financiële instellingen hierdoor weigeren over de brug te komen?
De SGP denkt dat de maximale druk op de ketel ook niet bereikt wordt met het voorstel wat voorzitter Barrosso van de Europese Commissie gisteren lanceerde om 1 miljard euro uit de sociale cohesiefondsen in te zetten om de Griekse economie te hervormen en de werkloosheid te bestrijden. Zo van: wij hebben nog een klein cadeautje voor jullie om een hart onder de riem te steken. Graag verneem ik de visie van de regering.
Economisch pakket
Voorzitter. De Europese Raad zal opnieuw spreken over de aanbevelingen in het kader van het Europese Semester. De SGP vindt het prima dat we elkaar scherp houden, maar blijft het uiterst onwenselijk vinden dat de aanbevelingen vaak erg concreet geformuleerd zijn, politiek gekleurd en zelfs tot op het niveau van individuele (fiscale) maatregelen. Dit raakt onze nationale bevoegdheden en daar heeft de EU zich buiten te houden. Ik wil de regering vragen die kritische kanttekening in Brussel te benoemen.
Asiel/migratie
De crisis in het Middellandse Zeegebied geeft aan dat alle zeilen bijgezet moeten worden om een Europees asiel- en migratiesysteem overeind te houden. Hoe wordt voorkomen dat door steunmaatregelen voor falende landen het urgentiebesef bij deze landen vermindert? Alle individuele landen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Het is goed dat er gestreefd wordt naar een gelijkwaardige werkwijze in alle landen in 2012. Hoe is in dat licht te verklaren dat het Nederlandse asielbeleid als enige een inwilligingspercentage kent van bijna vijftig procent, tegenover gemiddeld een kwart in andere landen?
Bij verdere uitbreiding van het Schengengebied is Europa niet gebaat. Geeft de regering helder aan dat besprekingen met landen van het zuidelijke Middellandse Zeegebied prima zijn in het kader van goed nabuurschap, maar dat van het toekennen van vergaande voorrechten, zoals versoepelde Visa-verstrekking en dergelijke geen sprake kan zijn? Deelt de regering ook de visie dat een Europees integratiebeleid onwenselijk is?
Als het gaat om hervestiging draagt Nederland een behoorlijk steentje bij. Nederland staat garant voor een tiende van de aantallen; die verhouding is enigszins uit het lood geslagen. Dringt de regering er bij andere landen op aan dat zij ook hun verantwoordelijkheid nemen?