Eisen van Europarlementsleden voor het toekomstig akkoord EU-Rusland

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 9 juni 2011, 12:45.

Op de dag dat de EU-Rusland-top van start gaat, heeft het EP in een resolutie een duidelijke boodschap voor de regeringsleiders: "ja" aan ambitieuzere handels-, visum- en samenwerkingsakkoorden met Rusland, maar alleen als dat land garanties geeft dat het de mensenrechten zal eerbiedigen en een einde maakt aan "politiek gemotiveerde uitspraken" in rechtszaken tegen oppositieleiders, het gebrek aan persvrijheid, het verbod op gay parades en de illegale bezetting van Georgisch grondgebied.

De Europarlementsleden wijzen op de onderlinge economische en energieafhankelijkheid van de EU en Rusland en hopen daarom dat de top die vandaag donderdag 9 juni in Nizhny Novgorod (West-Rusland) van start gaat, een impuls zal geven aan de onderhandelingen over een nieuwe partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst, het recent overeengekomen stappenplan voor visumvrij reizen tussen beide regio's en de EU steun voor de toetreding van Rusland tot de Wereldhandelsorganisatie. In ruil daarvoor willen de Europarlementsleden dat de EU bij Rusland een aantal gevoelige mensenrechten- en handelskwesties aankaart.

Onderdrukking van oppositieleiders en corrupte rechters

De "politieke inmenging" en de "politiek gemotiveerde uitspraak" in het proces tegen Michail Chodorkovski veroordelen de Europarlementsleden. Ze sporen de onderzoekscommissie naar de strafrechtelijke beschuldigingen tegen Sergej Magnitski aan om zo spoedig mogelijk een onafhankelijk en grondig onderzoeksrapport te publiceren. Bovendien geven de EP-leden aan "ontstemd" te zijn over de beperkingen die er zouden gelden voor oppositiepartijen om zich aan te melden voor de verkiezingen voor de Russische Staatsdoema van december dit jaar.

Het EP is ook bezorgd over het gebrek aan persvrijheid en recht van vereniging, zoals onlangs nog werd aangetoond toen de Gay Pride-mars in Moskou voor het zesde jaar op rij werd verboden.

Visumbeleid en conflict met Georgië

Het Parlement neemt kennis van het recent overeengekomen stappenplan voor visumvrij reizen tussen de EU en Rusland, dat volgens hen gebaseerd zou moeten zijn op een stapsgewijze benadering gericht op concrete vorderingen.

EU Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlands beleid Ashton moet Rusland ervan overtuigen, dat het moet stoppen met het uitgeven van paspoorten aan de burgers van de bezette Georgische provincies Zuid-Ossetië en Abchazië. De EP-leden dringen er bij Rusland op aan zijn overeenkomst met Georgië te eerbiedigen en zijn troepen uit de bezette Georgische gebieden terug te trekken.

Energie: een tweede Fukushima voorkomen

"De levering van natuurlijke hulpbronnen mag niet worden gebruikt als politiek instrument", zeggen de EP-leden. Ze doen een beroep op de lidstaten om een oplossing te zoeken voor de verhoudingen tussen de EU, Rusland en Oekraïne wat toekomstige gastransporten naar de EU betreft. Bovendien verwachten ze dat er op de top naar zal worden gestreefd dat de EU-partners zich zullen verbinden tot de toepassing van ambitieuze stresstests voor kerncentrales, na de ervaringen met de nog altijd voortdurende nucleaire crisis van de centrale in Fukushima.

Toetreding tot de WTO

Tenslotte hopen de Europarlementsleden dat op de top naar de toetreding van Rusland tot de WTO kan worden toegewerkt. Ze vragen Rusland "geen ongerechtvaardigde protectionistische maatregelen te nemen onder het mom van bescherming van de volksgezondheid" en roepen het op om het huidige importverbod voor groenten uit de EU te herzien.