10 jaar euro - burgers kiezen ontwerp van herdenkingsmunt

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op maandag 6 juni 2011.

Brussel, 6 juni 2011 - Alle burgers en inwoners van de 17 lidstaten van het eurogebied zullen via het internet hun stem kunnen uitbrengen op het ontwerp van een nieuwe munt van twee euro. De nieuwe euromunt zal begin 2012 door alle eurolanden i worden uitgegeven om te herdenken dat het tien jaar geleden is dat euromunten en -biljetten in omloop zijn gebracht en dat de euro een dagelijkse realiteit werd voor de burger. Er zal gekozen kunnen worden tussen vijf ontwerpen die vooraf zijn geselecteerd door een professionele jury uit alle inzendingen voor een wedstrijd waaraan alle burgers van de eurolanden konden deelnemen.

"Dit is de allereerste keer dat het ontwerp van een euromunt die algemeen in omloop is, zal worden gekozen via een publieke stemming op het internet op basis van de inzendingen van burgers uit alle lidstaten van het eurogebied. Iedereen die in het eurogebied woont, kan zo mee bepalen hoe onze eigen munten er uitzien. De munt met het winnende ontwerp zal in het hele eurogebied in omloop worden gebracht vanaf begin 2012 en door miljoenen handen gaan," aldus Olli Rehn i, Europees Commissaris i voor economische en monetaire zaken.

Momenteel gebruiken ruim 330 miljoen mensen in 17 EU-landen de euro. Een gemeenschappelijke munt maakt veel dingen eenvoudiger, zoals het vergelijken van prijzen tussen landen, reizen en zakendoen, aangezien de kosten voor het wisselen van geld en koersschommelingen zijn weggevallen. Met de invoering van de munt is ook de noodzaak toegenomen om een solide economisch en financieel beleid te voeren.

Normaal gesproken dragen de munten van elk euroland aan de ene zijde een nationaal ontwerp. Om het tienjarig bestaan van de euromunten en -biljetten te vieren, geven de eurolanden echter begin 2012 een herdenkingsmunt van twee euro uit met een gezamenlijk ontwerp op de nationale zijde. De ervaring leert dat er naar verwachting zo'n 90 miljoen stuks van deze herdenkingsmunt door de lidstaten samen zullen worden geslagen.

Er zal kunnen worden gestemd op vijf verschillende ontwerpen, die vooraf zijn geselecteerd door een professionele jury uit de inzendingen voor een ontwerpwedstrijd die openstaat voor de burgers van alle eurolanden. Uit alle deelnemers die op het winnende ontwerp hebben gestemd, zal er willekeurig iemand worden gekozen die als geschenk een waardevolle serie euromunten voor verzamelaars zal ontvangen. Er kan worden gestemd vanaf vandaag tot en met vrijdag 24 juni 2011. Op 30 juni zal worden bekendgemaakt welk ontwerp heeft gewonnen.

Daarna worden miljoenen euromunten met het ontwerp van de winnaar én met zijn of haar initialen daarop in alle eurolanden in omloop gebracht. De winnaar krijgt ook een waardevolle serie euromunten voor verzamelaars. Hij of zij zal ook worden uitgenodigd naar een Munt van het eurogebied wanneer het eerste muntstuk wordt geslagen.

Achtergrond

Euromunten die bedoeld zijn om in omloop te worden gebracht, hebben één zijde die voor alle landen hetzelfde is, en één zijde die voor elk land anders is en waarop bijvoorbeeld historische figuren, symbolen of regerende vorsten staan afgebeeld. Elke lidstaat mag ook herdenkings- en jubileummunten met een speciaal ontwerp in omloop brengen om een belangrijke nationale of Europese gebeurtenis te vieren.

De eurolanden gaan nu voor de derde keer gezamenlijk een euromunt met een gemeenschappelijk ontwerp op de nationale zijde uitgeven. Dat gebeurde voor het eerst in 2007 om de 50e verjaardag van het Verdrag van Rome i te herdenken, en de tweede keer in 2009 om het 10-jarig bestaan te vieren van de Economische en Monetaire Unie i en van de euro, die immers al drie jaar in virtuele vorm bestond voordat hij werd ingevoerd als contant geld.

Herdenkings- en jubileummunten hebben altijd een waarde van 2 euro en zijn bedoeld om in het gehele eurogebied in omloop te worden gebracht. Ze zijn vaak uiterst populair bij muntverzamelaars.

Op het ontwerp van de munt kan worden gestemd via:

http://www.eurocoin-competition.eu/

Voor meer informatie over de euro zie:

http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/index_nl.htm

 

Contactpersonen:

Amadeu Altafaj Tardio ((+32-2) 295.26.58)

Catherine Bunyan ((+32-2) 299.65.12)

Pia Seppälä ((+32-2) 299.24.88)