Europarlementariër Prionsias De Rossa: "Palestijnen zien Europa niet als consistent"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 6 juni 2011, 11:35.

President Obama i deed een poging om de vredesonderhandelingen te herintegreren door voor te stellen dat Israel terug moet gaan naar de grenzen van 1967, die reeds voor het bezetten van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem bestonden. De delegatie voor relaties met de Palestijnse Wetgevende Raad bezocht de bezette regio's in april. Wij spraken met Proinsias de Rossa, Hoofd van de Delegatie.

De 2 grootste Palestijnse partijen, Fatah en Hamas, ondertekenden een bemiddelingsverdrag in Cairo op 3 mei. Beide partijen gingen akkoord met een transitieoverheid. De verkiezingen worden binnen een jaar gehouden.

Vorige maand ging u naar de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem. Hoe is de situatie daar?

We zagen misbruik, vernedering en schending van de mensenrechten. In veel gevallen zitten jongeren in de gevangenissen. Op dit moment zitten er ongeveer 200 Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenissen.

Toen we in Hebron aankwamen, ontdekten we de markt. Deze wordt bedekt door rotsen en stenen en van alle soorten troep, gedumpt door mensen die er zich genesteld hebben langs de straat. Iemand van onze groep werd in vuil water gedropt omdat de mensen die er zich gesetteld hebben geen vreemden willen en willen niet dat het gebied een attractie wordt voor toeristen.

Dit is nog niet zo erg in vergelijking met wat er met Palestijnen gebeurde. We bezochten het huis van een Palestijn die constant lastig gevallen wordt. Zijn zoontje van 3 had een kloof in het voorhoofd doordat ze hem raakten met een steen. Het is kortom steeds misbruik, vernedering, door checkpoints gaan om zich te verplaatsen binnen het gebied. De situatie is verschrikkelijk.

Barack Obama stelde voor om de grenzen van 1967 te nemen in de vredesonderhandelingen. De eerste minister van Israel verwierp dit voorstel. Staat het vredesproces weer stil? Wat kan de EU doen?

Het verwerpen van dat voorstel was geen verassing voor mensen die het gebied regelmatig bezoeken. De huidige Israëlische overheid is geïnteresseerd in de expansie, wat tot de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem gaat. De vraag is welke druk we kunnen uitoefenen op hen. Het is niet langer houdbaar.

Europa en Israel hebben een belangrijke handelsrelatie. Er bestaat een handelsovereenkomst met een artikel waarin bepaald wordt dat beide moeten voldoen aan de mensenrechten. We beseffen dat Israel dit schendt en we doen er niets aan om te verzekeren dat de overeenkomst nageleefd wordt.

Palestijnen zien Europa daarom als niet-consistent. De EU vraagt de hantering van de Mensenrechten en democratie in alle delen van de wereld en doet dit in betrekking met Libië, Tunesië en Egypte op dit moment. Palestijnen zeggen: "En wat met ons? Zijn we ook niet bij de coöperatie van Europa betrokken?" Natuurlijk zijn ze dat wel! De EU moet beseffen dat ze geen 2 verschillende posities kan innemen betreffende de mensenrechten en de democratie. De principes die van toepassing zijn op Libië, Tunesië, Egypte en in andere delen van de regio, moeten ook van toepassing zijn op Palestijnen.

Als Hamas, die nog steeds op de zwarte lijst van terroristische organisaties staat van de EU, lid wordt van de Palestijnse regering, zal de EU dan doorgaan met de financiële hulp voor de Palestijnse territoriums?

Ze gingen akkoord dat ze een interim-overheid zouden vormen met technocraten, niet-partijleden. Er zullen mensen zijn die het programma dat overeengekomen werd in de bemiddelingsovereenkomst zullen implementeren op een officiële en professionele manier. De Raad maakte reeds duidelijk dat de EU de bemiddelingsovereenkomst verwelkomt. Het zal samenwerken met de overheid die gecreëerd wordt volgens de overeenkomst. Lidstaten zeggen dat ze ernaar uitkijken om de hulp voort te zetten.

De Palestijnen hebben het recht te stemmen op mensen die ze in de overheid willen zien, net zoals in Tunesië, Egypte en Libië. We moeten het resultaat van de verkiezingen respecteren, anders zouden we geen geloofwaardigheid bezitten in dit gebied.

De inzet is groot, zowel voor de Palestijnen als voor de Israëlieten. Veiligheid voor Israël hangt af van het maken van een overeenkomst met Palestinië, zodat de 2 staten vredevol naast elkaar kunnen blijven bestaan. Zonder dat is er geen toekomst voor Israel. Dat zal op zijn beurt zorgen voor vrede in de rest van de regio.

REF. : 20110526STO20297

Nadere informatie :