Europees Parlement vraagt om strengere maatregelen tegen Syrië

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 6 juni 2011, 10:35.

De gewelddadige opstand tegen de voorstanders van democratie blijft voortduren. Mensenrechtenactivisten telden al meer dan 1000 doden sinds het protest dat medio maart begon. Doet de EU i genoeg om een einde te maken aan het geweld? Mensenrechtenactivisten stelden op een zitting op donderdag 26 mei dat er hulp nodig is en ze vroegen ook strengere maatregelen aan de EU.

De zitting kwam enkele dagen na de beslissing van de EU-ministers van buitenlandse zaken om sancties uit te breiden voor Syrië. President Assad en 10 andere ambtenaren kwamen op de lijst van personen die een reisverbod hebben en waarvan bankrekeningen geblokkeerd werden.

Tijdens een debat in de plenaire vergadering op 11 mei vroeg Hoge Vertegenwoordiger i Catherine Ashton i om "serieuze en doelgerichte sancties tegen het Syrische regime met het doel om verandering te brengen in het beleid van het regime".

Nieuwe communicatiemiddelen ingezet door opstandelingen

Europarlementslid Charles Tannock (Europese Conservatieven en Hervormers) zei dat het Syrische regime zijn les geleerd had uit de Arabische lente en zei dat EU-sancties slechts een minimaal effect hebben en waarschuwde dat Europa beschuldigd kan worden voor het toepassen van dubbele standaarden met de nadruk op de militaire interventie in Libië, terwijl de EU respons naar Syrië toe verschillend is.

Tannock sprak ook over nieuw communicatiemiddelen: "Het nemen van foto's met gsm en andere technologieën die 30 jaar geleden nog niet bestonden, is niet te stoppen. Dit kan als bewijsmateriaal gebruikt worden tegen de dictators."

Een voorbeeld van het gebruik van nieuwe communicatiemiddleen was de deelname van de 80-jarige Mensenrechtenactivist, Haytham al-Maleh, aan de zitting via Skype. Hij praatte met de leden over slechte tijden met arbitraire arresten, foltering en het vermoorden van onschuldige mensen. Zijn zoon, Iyas Maleh in de vergaderzaal zei dat er sinds 15 maart al meer dan 1000 mensen gedood werden en 11000 gedetineerden in de gevangenis.

Syrië:

  • 22,5 miljoen inwoners
  • Hoofdstad: Damascus
  • 185.180 vierkante kilometer groot
  • President: Bashar Al-Assad sinds 2000 aan de macht
  • Verschillende etnische en religieuze groepen

Iyas Maleh zei: "Er is geen echt dialoog mogelijk met dit regime.Sanctie zijn niet genoeg. Het is tijd om Syrische ambassadeurs uit te sluiten en meer verantwoordelijkheid eisen via een VN i Veiligheidsraadresolutie en mogelijke verwijzing naar het Internationaal Strafhof i."

Via een videoconferentie zei Nadim Houry van 'Human Right Watch' in Beiroet, dat het hoofdprobleem bestaat uit het tekort aan vertrouwelijke intermediairen tussen de overheid en de opstanders om een dialoog te kunnen voeren.

Overzicht recente evenementen.

Het protest begon midden-maart, geïnspireerd door de revolutie in Tunesië en Egypte. In Syrië waren er geen massaopstanden zoals in Egypte of Tunesië. Het protest ging door in verschillende steden met als belangrijkste plaats Daraa. In de hoofdstad Damascus bleef het vooralsnog rustig.

Door actie van het Syrische leger en politie namen de protesten af. Daraa, Homs en Baniyas vielen onder het Syrische leger en op 9 mei arresteerden de Syrische veiligheidstroepen vele mensen in Homs en Baniyas.

Desondanks kwam er het grootste protest sinds april op 20 mei en werd één van de bloederigste dagen in de opstand. Politie en veiligheidstroepen schoten op demonstranten, waarbij mensenrechtenorganisaties 40 tot 50 dodelijke slachtoffers telden.

REF. : 20110526STO20294

Nadere informatie :