Nederland volgt EU en sluit ambassade in Jemen

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op zaterdag 4 juni 2011, 16:00.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken sluit de Nederlandse ambassade in de Jemenitische hoofdstad Sanaa met onmiddellijke ingang. Het gaat vooralsnog om een tijdelijke maatregel. Het departement doet dit in verband met de verslechterde veiligheidssituatie in Jemen, en in de hoofdstad Sana'a in het bijzonder´, staat op de website van het ministerie .

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit besloten in nauw overleg met partners in de Europese Unie i.

Europese evacuatie

In Jemen verblijven momenteel 44 Nederlanders. ´Zij zijn reeds door de ambassade over dit besluit geïnformeerd. De afgelopen weken was hen al meerdere malen dringend geadviseerd het land op eigen gelegenheid te verlaten´, zegt het departement.

Buitenlandchef Catherine Ashton i van de EU wil alle Europeanen die dat willen, helpen bij hun evacuatie. ´Als Europese staatsburgers willen vertrekken, dan zal de EU te hulp schieten´, zei ze. Het is niet duidelijk hoeveel Europeanen op dit moment in Jemen verblijven.

Burgeroorlog

De strijd in Jemen lijkt te ontaarden in een burgeroorlog; in verschillende steden vechten verschillende bevolkingsgroepen tegen het leger van president Saleh. Duizenden mensen zijn gevlucht voor het geweld. President Saleh weet nog steeds van geen wijken, ook al eisen betogers al sinds januari zijn vertrek.

Vrijdag raakte Saleh lichtgewond bij een granaataanval op zijn paleis. Zeven mensen kwamen daarbij om het leven. De Jemenitische president zou volgens Arabische nieuwszenders op dit moment in een ziekenhuis in Saudi-Arabië verblijven. Volgens Saleh was de aanslag het werk van een rebellerende stamleider, maar die zegt juist dat Saleh de aanval in scene heeft gezet om hem in een kwaad daglicht te stellen.

Sinds het begin van de opstand zijn in Jemen bijna 400 mensen om het leven gekomen.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa