Nieuw EU-delegatiehoofd benadrukt belang van een toekomstig partnerschap met Irak
De Voormalige Tsjechische ambassadeur en EP-lid i Jana Hybášková, het nieuwe delegatiehoofd voor de EU-acties in Irak, zal haar taken opnemen op 1 mei. Op 19 april werd ze uitgenodigd voor een vergadering met de leden van de commissie Buitenlandse zaken om de situatie in Irak te bespreken en de belangrijkste taken voor de toekomst te bepalen. We spraken haar na de vergadering.
Wat ziet u als voornaamste taken als nieuw hoofd van de EU-delegatie voor Irak?
De voornaamste taak bestaat er uit om de EU een belangrijke partner te maken van Irak nadat de Verenigde Staten het land zullen verlaten hebben. Om dat te bereiken hebben we de consensus nodig van de lidstaten en de steun van het Europees Parlement. Het is van vitaal belang dat we de Europese waarden er verspreiden, de democratie steunen en het belang er van aantonen. We moeten het democratisch verkozen Iraakse parlement steunen, alsook de democratische controle.
Zoals u zei, Irak heeft een vrij verkozen parlement en regering, maar de politieke situatie is nog steeds onveilig, sommige belangrijke ministeriële posten zijn nog niet ingevuld. Hoe denkt u dat de situatie zal evolueren?
Ik zou het woord "onveilig" niet gebruiken en het is niet mijn taak op commentaar te geven op de binnenlandse politiek van het land. De Iraakse overheid is democratisch gevormd, het bevat vertegenwoordigers van de voornaamste politieke groepen en de meerderheid van de mensen zijn er tevreden mee.
Hoe denkt u dat uw ervaring van in het Europees Parlement u zal helpen in uw nieuwe job?
Als voormalig EP-lid heb ik rechtstreekse ervaring over hoe het Parlement werkt, en dat zal helpen om de dialoog met de andere EP-leden te vergemakkelijken, zoals dat vandaag het geval was.
Het Lissabonverdrag i bracht de Europese Externe Actiedienst in het leven. Hoe ziet u de rol van het EP in het Europese gemeenschappelijke buitenlands- en veiligheidsbeleid evolueren na Lissabon?
We hebben een nieuwe EU sinds het Lissabonverdrag, dat nu een stevig raamwerk biedt voor een buitenlands beleid. Het EP kan veel inbrengen en een belangrijke rol spelen. Wat nog meer belangrijk is, het EP begeert de budgetten en zo kan het een belangrijke rol spelen in het vormen van de financiële instrumenten dat de EU gebruikt voor haar externe acties.