De toekomst van de Westerse Balkanlanden ligt in Europa
"Het Europees Parlement blijft toegewijd aan de Europese toekomst van de Westerse Balkanlanden", zei EP-Voorzitter Jerzy Buzek i tijdens een Parlementaire Vergadering met de Europese leiders en de politici van de EU en de Westerse Balkanlanden; De deelnemers waren positief over de Europese toekomst van de regio en ze spraken over de uitdagingen en problemen die moeten overbrugd worden.
"De hereniging van Europa is niet compleet zonder de Westerse Balkanlanden als een deel van de Europese Unie… Maar elk van deze landen hebben hun Europese toekomst in handen. En de vooruitgang van de toetreding hangt af van de progressie van de essentiële hervormingen. Ze moeten zich aan hun verbintenissen houden", zei de Voorzitter van de EC José Manuel Barroso i.
Uitdagingen voor de regio
"De regio staat nog voor veel uitdagingen: de juridische hervormingen doorvoeren, de strijd tegen misdaad en corruptie verhogen en de regionale verzoening en samenwerking met het Tribunaal in Den Haag voortzetten", zei Jerzy Buzek, medevoorzitter van de vergadering.
De vertegenwoordiger van het Kroatische Parlement Luka Bebi? zei dat de Westerse Balkanlanden een economisch potentieel hebben, maar dat de infrastructuur in de regio essentieel is. Hij zei ook dat de regionale samenwerking vrede, stabiliteit en welvaart zou moeten bestendigen. Hij voegde toe dat Kroatië bereid is om de andere Westerse Balkanlanden te steunen in hun EU-aspiraties.
EU en de Westerse Balkanlanden
-
-Kroatië: toetredingsgesprekken bijna vervolledigd
-
-De republiek Macedonië: kandidaat lidstaat, alle EU-landen moeten akkoord gaan om de toetredingsgesprekken te starten.
-
-Montenegro: aanvraag ingediend in 2008
-
-Albanië: aanvraag ingediend in 2009
-
-Servië: aanvraag ingediend in 2009
-
-Bosnië en Herzegovina
-
-Kosovo
De Westerse Balkanlanden hebben hun volledige potentieel nog niet uitgespeeld, volgens Sonja Biserko, de Voorzitter van Helsinki Commissie voor Mensenrechten in Servië, "een aantal staten zijn fragiel en er zijn nog steeds etnische spanningen." Ze zei dat er een nieuwe aanpak nodig is op lokaal vlak, omdat er een tekort is aan politieke wil om de hervormingen door te voeren. "De burgers moeten aanvoelen dat ze behoren tot een Europese familie en een sterke band hebben met de geest van recht en democratie, om radicalisering tegen te gaan", voegt ze toe.
Specifieke problemen van de landen
Bosnië en Herzegovina: de politieke impasse, met nog steeds geen regering sinds de verkiezingen in Oktober, moet opgelost worden
Kososvo: het land wordt nog steeds niet erkend als land door verschillende EU-landen, dus de EU kan geen formele relaties bewerkstelligen met het land.
De Republiek Macedonië: is een kandidaat lidstaat maar er moet een oplossing gevonden worden over de moeilijkheden over de naam van het land om toetredingsgesprekken te starten.
REF. : 20110408STO17340
Nadere informatie :
-
-