Gemeenschappelijke EU-regels voor de uitvoer van vuurwapens naar andere landen
De EU i is wereldwijd één van de grootste producenten en exporteurs van wapens. Hoewel een gemeenschappelijk standpunt de verkoop van militair materieel naar derde landen vastlegt, bestaat er geen EU-wetgeving voor wapens voor civiel gebruik. Gisteren gaf de parlementaire commissie Internationale handel het groene licht voor een verordening i ter verbetering van de transparantie van wapentransacties.
Ook de procedure voor wapenverkoop voor sportieve en recreatieve activiteiten zou efficiënter moeten worden gemaakt.
Deze wetgeving is een toepassing van bepaalde stukken van het VN-protocol op het gebied van vuurwapens uit 2001 dat gericht is op de bestrijding van de illegale productie en handel in vuurwapens. Tot nu toe hadden slechts dertien lidstaten, waaronder België en Nederland, dit protocol geratificeerd.
De EU-verordening zal gemeenschappelijke regels opleggen en op deze manier de EU in staat te stellen om aan het protocol te voldoen. Het zal enkel van toepassing zijn op handel met derde landen en niet binnen de EU. "Dit is het eerste bindend instrument voor handvuurwapens", verklaarde de rapporteur Salvatore Iacolino (Europese Volkspartij i.
Wat gaat er veranderen?
De wetgeving voorziet in een 'uitvoerprocedure' die door de lidstaten moet worden toegepast. Zij kunnen toestemming tot uitvoer verlenen na groen licht van het ontvangende land en een verklaring van geen bezwaar van de doorvoerlanden.
Volgens de stemming in de commissie Internationale handel, moeten de vergunningen binnen 60 dagen na het verzoek worden verleend. "Dit zal de bureaucratische machine soepeler maken, door zeer eenvoudige procedures in te voeren om handel te kunnen versnellen op het gebied van civiele activiteiten zoals de jacht", aldus de rapporteur.
Illegale handel, een lucratieve business
De verordening zal ook bijdragen aan de bestrijding van illegale handel, "aangezien wij in staat zullen zijn de uitvoer te beheren en traceren dankzij de verbeterde communicatie tussen de lidstaten", zegt Iacolino.
Het hebben van dezelfde regels in de lidstaten zorgt ervoor dat controles en sancties gemakkelijker zijn uit te voeren. "We moeten niet vergeten dat dit een zeer lucratieve business is voor de georganiseerde misdaad", stelt Iacolino vast.
Een miljardenindustrie
Volgens het laatste verslag van de Raad i uit 2009 heeft de EU toestemming gegeven voor de uitvoer van militair materiaal ter waarde van 40,3 miljard euro.
"Deze industrie is belangrijk voor Europa en levert een grote bijdrage aan het bruto binnenlands product en aan de werkgelegenheid. Vertragingen en inefficiënties van de afzonderlijke nationale administratieve instanties moeten geleidelijk worden weggewerkt dankzij deze wetgeving", vindt de rapporteur.
Volgende stappen
De commissie Internationale handel gaf de rapporteur het mandaat om rechtstreeks met de Raad te onderhandelen voorafgaand aan de stemming in de plenaire vergadering. Op deze manier kan mogelijk een akkoord in de eerste lezing worden bereikt. De eerste bijeenkomst staat gepland in mei.