Genetisch gemodificeerde middelen: de lidstaten beslissen
De keuze is voor jou. De EP-leden van de commissie voor voedselveiligheid steunden gisteren een voorstel om de lidstaten te laten beslissen over de afschaffing of beperking van de teelt van GGO's. De lidstaten zullen deze beslissing kunnen nemen op basis van milieugerelateerde motieven. "Onze voorstellen bieden de lidstaten een solide, legale basis om dat te doen", legt rapporteur Corinne Lepage i (ALDE) uit. Deze week worden wettelijke voorstellen voor de voedselkwaliteit besproken.
Het vertrouwen in GGO-voedsel
-
-GGO's goedgekeurd in de EU: katoen, maïs, bacteriële proteïnen, oliezaad, aardappelen, sojabonen en suikerbieten.
-
-Landen die de veiligheidclausule toepassen om GGO's te verbieden: Oostenrijk, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Duitsland en Luxemburg.
-
-61% van de Europeanen voelt zich ongemakkelijk bij GGO-voedsel, 21% vindt GGO-voedsel veilig en 53% van de EU-burgers denkt dat GGO's schadelijk kunnen zijn (Eurobarometer enquete, oktober 2010).
-
-GGO's zijn het meest populair in de Verenigde Staten. 93% van alle geteelde sojabonen zijn genetisch gewijzigd, alsook 86% van de maïsproductie (USDA stats).
Wat zal er veranderen?
De lidstaten zullen de mogelijkheid hebben om de teelt te bannen of beperken met landbouw- en milieugerelateerde motivatie. "Het verslag mikt om meer vrijheid te geven aan de lidstaten, maar we vinden ook dat er een Gemeenschapsevaluatie moet komen", aldus Corinne Lepage (ALDE). De EP-leden vinden dat dit voorstel de lidstaten bescherming en legale zekerheid zal bieden tegen mogelijke WTO-uitdagingen over GGO-beperkingen. De nieuwe wet zal huidige autorisatieprocedure niet veranderen, het zal nog steeds uitgevoerd worden op Europees niveau volgens de rapporteur, "er moet erkend worden dat de impact op de landbouw en het milieu ingeperkt moet worden door de lidstaten en daarom is een gerechtvaardigde ban nodig op de teelt van GGO's".
Andere items op de agenda
Het labelen van voedsel stond nog in discussie op dinsdag, maar er zijn nog steeds onenigheden tussen de EP-leden over dit onderwerp - bijvoorbeeld over het verplicht labelen van transvetzuren en de vermelding van land van oorsprong. De stemming in de commissie voor voedselveiligheid staat gepland voor volgende week (19 april).
Er werden ook nieuwe regels voor de voedselkwaliteit voorgesteld in de commissie voor landbouw op maandag, die pleiten voor een kwaliteitssysteem voor landbouwproducten, geografische verwijzingen en richtlijnen.
Over de nieuwe voedingsmiddelen (voedsel afgeleid van gekloonde dieren) is er nog steeds geen overeenkomst gevonden. Hierover wordt een verklaring afgelegd tijdens de plenaire zitting van het EP in mei.
REF. : 20110408STO17335