EP-Commissie Vervoer wil milieukosten ook onder richtlijn Eurovignet
Heffingen voor vrachtwagens in de Europese Unie i dekken vandaag alleen de infrastructuurkosten, zoals in de Eurovignetrichtlijn oorspronkelijk was vastgelegd. In de toekomst mogen ook milieukosten worden aangerekend, zoals geluidshinder en luchtvervuiling. De vervoerscommissie heeft dinsdag nieuwe regels aangenomen, die een evenwicht nastreven tussen de economische belangen van de landen in de periferie en de noodzaak van een duurzaam transportsysteem.
Het compromis dat rapporteur Saïd EL KHADRAOUI i (S&D i, BE) heeft uitgewerkt, kreeg de steun van alle leiders van de fracties in de vervoerscommissie. Toch woog in de debatten die aan de stemming van 12 april voorafgingen, de verdeeldheid tussen de perifere en de centraal gelegen lidstaten zwaar door. "Dit is het minimum van het minimum om ervoor te zorgen dat het principe van 'de vervuiler betaalt' in het wegvervoer wordt ingevoerd", waarschuwde El Khadraoui.
Meer flexibiliteit
Het voorstel dat de vervoerscommissie in tweede lezing heeft aangenomen, houdt in ruime mate rekening met de eisen van de lidstaten. Zo bevat het de mogelijkheid van vrijstellingen voor vrachtwagens tussen 3,5 ton en 12 ton op voorwaarde dat de lidstaat die keuze kan rechtvaardigen. Ook zijn er prikkels voor vlootvernieuwing, met tijdelijke vrijstellingen voor zware voertuigen met de schoonste motoren (Euro 5, 6).
Heffingen kunnen ook variëren afhankelijk van het tijdstip waarop de vrachtwagen langsrijdt, maar moeten wel opbrengstneutraal blijven. Die maatregel moet vrachtwagens aanmoedigen om bepaalde trajecten tijdens de piekuren (maximaal 8 uur per dag) te vermijden, zonder de tolbeheerder meer inkomsten op te leveren.
Tolheffingen gebruiken om vervoer te optimaliseren
In ruil wil de vervoerscommissie dat de nationale ministers van financiën aangeven wat voor opbrengsten ze uit de tolheffingen halen en waar ze die aan besteden. Het geld moet volgens de Europarlementsleden namelijk opnieuw in de transportinfrastructuur worden geïnvesteerd. Ten minste 15% van de opbrengsten moet naar de financiering van TEN-T projecten ter verbetering van de duurzaamheid van het vervoer gaan.
De invoering van op afstand gebaseerde heffingssystemen blijft vrijwillig. De Commissie krijgt echter vier jaar de tijd om de doeltreffendheid van die maatregel te beoordelen.
Met de uitslag van de stemming in de vervoerscommissie (26 stemmen vóór, 1 tegen en 11 onthoudingen) heeft El Khadraoui nu een mandaat om met de Raad i te onderhandelen. De nieuwe regels zouden tijdens de plenaire zitting van juni in stemming worden gebracht.
Voorzitter: Brian SIMPSON (S&D, UK)