Onderhandelingen Syrië opschorten, relaties Bahrein en Jemen herzien
De EU moet de betrekkingen met Syrië, Bahrein en Jemen herzien in het licht van de gewelddadige onderdrukking van demonstraties. De onderhandelingen over een associatieakkoord met Syrië moeten worden opgeschort, zo stelt het EP in een resolutie die donderdag is aangenomen. Het EP maakt zich ook ernstige zorgen over de aanwezigheid van buitenlandse militairen in Bahrein en dringt aan op een onderzoek naar de dood van 54 demonstranten in Jemen.
Onderhandelingen over een associatieakkoord met Syrië moeten bevroren worden. "Het ontslag van de regering op 29 maart is niet afdoende om de groeiende frustratie onder de bevolking te temperen", zo stelt de resolutie. President Assad moet een eind maken aan de onderdrukking van de politieke oppositie en mensenrechtenactivisten, de noodtoestand beëindigen en politieke, economische en sociale hervormingen doorvoeren.
De resolutie, ingediend door de vijf grootste fracties in het EP, stelt verder dat het gebruik van geweld tegen de eigen bevolking van een land altijd consequenties moet hebben. Parlementariërs roepen daarom de EU en de lidstaten op om ook de bilaterale relaties met Bahrein en Jemen te herzien, bijvoorbeeld door financiële tegoeden te bevriezen of visa-restricties voor machthebbers uit die landen in te stellen. De tekst veroordeelt de wijze waarop de autoriteiten in Bahrein en Jemen ingrijpen bij het bieden van medische zorg en gewonde demonstranten de toegang tot medische voorzieningen beletten of beperken.
Bahrein
EP-leden zijn "bezorgd over de aanwezigheid van buitenlandse troepen, onder de vlag van de Raad voor Samenwerking van de Arabische Golfstaten in Bahrein". Ze roepen deze Raad op een rol te spelen met het oog op vreedzame hervormingen en deel te nemen aan "een constructieve dialoog zonder voorwaarden".
Jemen
Het EP wil onafhankelijk onderzoek naar de aanvallen op demonstranten in alle drie de landen. In het geval van Jemen moet, zo vindt het EP, de VN of het Internationaal Strafhof specifiek onderzoek doen naar het geweld op 18 maart, waarbij 54 doden en 300 gewonden vielen. Gezien de armoede en enorme werkloosheid in Jemen, vindt het Parlement dat de EU en de Golfstaten financiële en technische ondersteuningsprogramma's moeten opzetten, maar pas op het moment dat president Saleh bereid is een democratisch verkozen regering in te stellen.