Europees Parlement: EU-solidariteit en langetermijnoplossingen voor migratiestromen uit conflictgebieden

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 5 april 2011, 13:28.

Het grensbewakingsagentschap Frontex i kan "niet het enige instrument zijn" bij de aanpak van de migratiecrisis op het Italiaanse eiland Lampedusa, aldus EP-leden i. Ze dringen bij de Raad aan op een actieplan voor de hervestiging van vluchtelingen, op basis van de solidariteitsclausule tussen alle lidstaten. Die oproep en maatregelen om werkloosheid in 'landen van herkomst en doorreis' te bestrijden, zijn volgens het EP i de beste manieren om de illegale immigratie uit conflictgebieden aan te pakken.

Hoe kan een land zoals Italië of Malta alleen het hoofd bieden aan de komst van duizenden illegale immigranten, die de humanitaire crisis in Noord-Afrika ontvluchten? Frontex kan "niet het enige instrument zijn", zeggen de Europarlementsleden in een niet-bindende resolutie. Ze dringen er bij de Raad op aan een actieplan voor lastenverdeling te ontwikkelen om te helpen bij het hervestigen van vluchtelingen uit de regio en steun te bieden aan ontheemden. Daarvoor moet artikel 80 van het EU Verdrag i betreffende de werking van de EU i worden geactiveerd, dat op het gebied van grenscontroles, asiel en immigratie de beginselen van solidariteit en billijke verdeling van de verantwoordelijkheid tussen de lidstaten vastlegt, ook op financieel vlak.

Samenwerkingsovereenkomst EU-Libië

De Europarlementsleden betreuren "het feit dat in de huidige omstandigheden de enig beschikbare optie het opschorten van de overeenkomst inzake samenwerking tussen de EU en Libië was". Ze vinden dat "dit ongedaan kan worden gemaakt zodra er een nieuwe overgangsregering is die bereid is om een dergelijke overeenkomst op democratische wijze ten uitvoer te leggen, met eerbiediging van de mensenrechten". Bovendien willen ze dat met andere buurlanden gelijkaardige samenwerkingsovereenkomsten worden gesloten, waarbij financiële steun wordt geboden voor het verwezenlijken van uitvoerbare alternatieven voor migratie.

De resolutie bevat een pleidooi om ervoor te zorgen dat de EU begroting na 2013 de mogelijkheid voorziet om snel "nood- en herstelmiddelen" toe te kennen om migranten in noodsituaties te kunnen helpen en mensenrechtenverdedigers in de EU op te kunnen vangen.

Groei en welvaart stimuleren

De enige doeltreffende langetermijnoplossing om massale migratiestromen uit conflictgebieden te voorkomen is volgens de Europarlementsleden echter de creatie van werkgelegenheid en de verbetering van de levensomstandigheden in de landen van herkomst en doorreis. Het EU buitenlands beleid zou het EU-beleid inzake migratie volgens hen dan ook moeten aanvullen en versterken. De leden stellen voor dat de EU-middelen - zowel in landen van herkomst als van doorreis van migranten - specifiek moeten gaan naar projecten op de lange termijn om banen te creëren, steun voor het MKB, faciliteiten voor microkrediet en strategieën met het oog op empowerment van vrouwen en minderheids- of kansarme groepen, waardoor de vooruitzichten en alternatieven voor potentiële migranten ter plaatse worden geoptimaliseerd.

Tegelijkertijd moeten sancties worden opgelegd als landen hun governanceverplichtingen in handelsovereenkomsten niet nakomen. Dezelfde conditionaliteitscriteria moeten worden toegepast bij EU ontwikkelingssteun en humanitaire hulp, aldus de Europarlementsleden.

De resolutie werd opgesteld door Fiorello PROVERA (EFD, IT).