Verslag crisis-commissie Europarlement: "Om uit deze crisis te raken moeten we samenwerken"
Het Parlement i richtte tijdens de financiële crisis een speciale commissie op voor de economische, financiële en sociale crisis om de oorzaken van de crisis te onderzoeken en om gelijkaardige problemen te vermijden in de toekomst. Pervenche Berès i (S&D i) heeft een verslag opgesteld over de bevindingen van de commissie en presenteerde die op maandag. Het bevat ook feedback van de nationale parlementen en het tracht concrete beleidsvoorstellen aan te bieden. Berès lichtte ons de bevindingen toe.
Wat is het doel van het verslag?
Het verslag wil resultaten boeken op lange termijn. De voornaamste boodschap is dat we moeten leren uit de crisis en dat we het Verdrag (dat bepaalt hoe de EU i werkt) moeten herwerken. Er zijn al enkele verbeteringen gemaakt en goedgekeurd door het EP i, dat is een eerste stap. Het Parlement moet dicht betrokken zijn bij de procedure, anders is het niet democratisch…
Uw verslag werd voorbereid in samenwerking met de nationale parlementen, opent dat de weg naar meer samenwerking en consultatie?
Om uit deze crisis te raken moeten we samenwerken. Het is vanzelfsprekend dat dat pleit voor een meer democratisch Europa met de voordelen van een sterke samenwerking met de nationale parlementen.
Toen we de euro invoerden was het Stabiliteitspact het enige middel dat we hadden om de economische samenwerking te regelen. Dat werkte niet omdat het nefasts werkte voor de competitie tussen de verschillende lidstaten in de eurozone. Om een gelijkaardige situatie te vermijden moeten de lidstaten een gemeenschappelijke strategie opteren. Ik denk dat we enkel niet alleen zullen slagen met sanctiestrategieën, het is beter om de nationale parlementen te betrekken in de onderhandelingen.
Een goed voorbeeld is wat er gebeurde in Portugal, het land had vier besparingsprogramma's in een jaar doorgevoerd. Het feit dat premier Jose Socrates i gedwongen werd om af te treden is in het belang van niemand. Om de crisis te overwinnen hebben we een regering nodig die de hervormingen kan doorvoeren en dat kan niet als je om de drie minuten te verandert. Iedereen heeft er belang bij dat het Portugese parlement meer betrokken raakt in de EU-strategie en de voorgestelde hervormingen steunt.
Uw verslag stelt voor om het EU-budget te verhogen naar 5 tot 10% van het BBP i (in plaats van de 1% van vandaag)…
Dat is een signaal. De gedachte hierbij moet zijn dat de EU sterker staat als de lidstaten samenspannen en in de gemondialiseerde wereld van vandaag is deze solidariteit van groot belang. Maar het moet gefinancierd worden. Een boodschap die niet in de lijn ligt met de Raad i, maar toch gedeeld wordt met veel collega's.
Het interview werd afgenomen in het Frans
REF. : 20110324STO16431