Nieuwe consumentenrechten moeten leiden tot betere bescherming internetkopers

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 24 maart 2011, 13:32.

Nieuwe consumentenregels om internetkopers beter te beschermen en het vertrouwen van de consument om over de grens te kopen te versterken, zijn door het Parlement goedgekeurd. De Europarlementsleden hebben wijzigingen van een ontwerprichtlijn aangenomen, maar besloten om de afronding van hun standpunt uit te stellen. Ze hebben het dossier terug naar de commissie interne markt verwezen, zodat onderhandelaars van het Parlement met de Raad over een akkoord kunnen onderhandelen.

De wetgeving zou voor bijna alle verkopen gelden: in winkels, aan de telefoon, via postorder of op internet. Bestaande regels worden aangepast om rekening te houden met de groei van de internetverkoop en internetkopers beter te beschermen. De nieuwe regels hebben betrekking op de informatie die de verkoper de koper moet verschaffen, voorschriften betreffende levering en risico-overdracht aan de consument, bedenktijd na verkoop en reparaties, vervangingen en garanties. Bovendien worden de regels inzake digitaal downloaden verduidelijkt en wordt de administratieve rompslomp voor middelgrote en kleine bedrijven beperkt. Andreas SCHWAB (EPP, DE) is namens het Parlement verantwoordelijk voor deze wetgeving.

Het recht om geïnformeerde keuzes te maken

Het zou voor consumenten duidelijk moeten zijn van wie zij kopen, wat zij precies kopen en hoeveel het zal kosten, wanneer ze op internet kopen of uit een catalogus bestellen. De identiteit en het adres van de verkoper moeten volgens de Europarlementsleden altijd duidelijk vermeld zijn.

De nieuwe informatierechten zullen ook een einde maken aan verborgen kosten, veroorzaakt doordat bijvoorbeeld vakjes op internet vooraf al aangekruist zijn. De koper zal vooraf akkoord moeten gaan met de totale kosten, voordat de verkoop kan worden gesloten.

Levering en aansprakelijkheid voor het pakje

Producten of diensten die op afstand zijn besteld, moeten binnen de 30 dagen aan de koper geleverd worden. Zo niet, dan heeft de koper het recht om de aankoop te annuleren. De verkoper is aansprakelijk voor eventuele schade aan of verlies van het pakje tijdens de levering.

14 dagen bedenktijd

Voor aankopen op afstand en buiten verkoopruimten (wanneer de consument het product voor de verkoop niet kan zien) zou de koper in de hele EU 14 dagen bedenktijd krijgen, nadat hij of zij het aangekochte product heeft ontvangen. Als de consument spijt heeft van de aankoop kan hij/zij het product terugsturen. Als het product meer dan € 40 heeft gekost, moet de verkoper de portokosten betalen. Alle kosten moeten binnen de 14 dagen na de herroeping aan de koper worden vergoed. De consument moet echter wel kunnen bewijzen dat hij of zij het product heeft teruggestuurd.

Als de verkoper de koper niet over het recht op bedenktijd informeert, wordt de bedenktijd automatisch verlengd. De Raad en het Parlement zijn het niet eens over de duur van die bedenktijd; de Raad is voorstander van 3 maanden, terwijl het Parlement voor één jaar pleit.

De nieuwe regels zouden een gat in de bestaande EU wetgeving dichten, door kopers van internetveilingen en home party's ook het recht op bedenktijd te geven. Veilingaankopen mogen echter alleen worden teruggestuurd als ze door een professionele handelaar werden verkocht en niet door een particuliere verkoper.

Digitale producten, zoals muziek, films of software programma's, vallen niet onder het recht op bedenktijd. Vanaf het moment dat de download begint, wordt de verkoop gesloten beschouwd.

Geen extra administratieve rompslomp voor middelgrote en kleine bedrijven

Om onnodige administratieve rompslomp voor de lokale kruidenier of ambachtsman te vermijden, heeft het Parlement ervoor gezorgd dat 'dagelijkse transacties', waarbij het product 'onmiddellijk wordt geleverd, niet onder de regels inzake informatieverstrekking vallen. Voor 'gemengde overeenkomsten", waarbij voor minder dan € 200 zowel diensten worden verricht als goederen geleverd (bijvoorbeeld een ramenzetter, die een gebroken ruit vervangt), kan de informatie mondeling in plaats van schriftelijk worden verschaft, aldus de Europarlementsleden.

Voor dringende reparaties, zoals in het geval van een gesprongen waterleiding, zijn de 14 dagen bedenktijd volgens de Europarlementsleden niet nodig en dus niet van toepassing.