Europarlement betuigt solidariteit en benadrukt noodzaak tot hulp Japan na rampspoed

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 24 maart 2011, 12:29.

Het Europees Parlement betuigt zijn solidariteit met het Japanse volk en de Japanse regering na de verwoestende aardbeving, de tsunami en het nucleaire ongeval. In een resolutie roepen de Europarlementsleden de EU en de lidstaten op om Japan en de getroffen gebieden alle nodige hulp en steun te verlenen.

De Parlementsleden hebben donderdag een gezamenlijke resolutie aangenomen - ingediend door alle politieke fracties - waarin ze hun solidariteit betuigen met het Japanse volk en de Japanse regering na de "verwoestende aardbeving en de tsunami" en een "uiterst ernstig nucleair ongeval", dat een "nieuwe bedreiging vormt". Ze uiten hun "bewondering voor de mobilisatie, de moed en de vastberadenheid van het Japanse volk en de Japanse autoriteiten ten aanzien van deze catastrofe".

EU steun aan Japan

De leden vragen de EU en zijn lidstaten bij voorrang Japan en de getroffen gebieden alle nodige hulp en steun te verlenen op humanitair, technisch en financieel niveau. Ze zijn ermee ingenomen dat de EU onmiddellijk haar mechanisme voor civiele bescherming in werking heeft gesteld om de spoedhulp te coördineren.