Parlement steunt verdragswijziging voor oprichting noodfonds euro

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 23 maart 2011, 16:50.

Het Parlement heeft zijn groen licht gegeven aan een beperkte verdragswijziging, zodat het Europees stabiliteitsmechanisme kan worden opgericht. De stemming vond plaats op woensdag, één dag voor de Europese top van 24-25 maart, waar de EU lidstaten i dat nieuwe instrument normaal zullen goedkeuren. De Europarlementsleden i zijn tevreden over de "positieve signalen" die ze van de lidstaten hebben gekregen over hun intentie om het intergouvernementele mechanisme dichter binnen het EU kader te brengen.

Het oorspronkelijke voorstel voor de verdragswijziging van de Europese Raad i oogstte veel kritiek bij de Europarlementsleden, omdat de gehanteerde methode en de inhoud de gemeenschapsmethode niet respecteerden. De twee co-rapporteurs die in het Parlement voor de verdragswijziging verantwoordelijk zijn, Elmar Brok i (EPP i, DE) en Roberto Gualtieri  i(S&D i, IT), hebben met de andere EU-instellingen i onderhandeld om ervoor te zorgen dat het Parlement een positief advies zou kunnen geven.

Belangrijkste resultaten

Het Parlement "neemt kennis van de positieve signalen die het bemerkt in de brieven van de voorzitters van de Europese Raad en van de eurogroep i, en van de commissaris voor Monetair Beleid". In hun brieven verklaren de twee instellingen dat de Commissie een verordening i zal voorstellen, die de procedures voor het mechanisme zal verduidelijken en voor consistentie met het multilaterale toezichtkader van de EU zal zorgen.

Bovendien wordt de rol van de Commissie nu duidelijk omschreven in de operationele activiteiten van het mechanisme, zoals de Europarlementsleden hadden gevraagd. De Commissie zal binnen het mechanisme een centrale rol spelen bij het beoordelen en analyseren, het voorstellen van besluiten en bij het toezicht. Het Parlement zal geregeld door de Raad en de Commissie worden geïnformeerd.

Voorbehoud

Het Parlement keurt het ontwerpbesluit van de Europese Raad goed, "ondanks zijn voorbehoud dat het verkieslijk ware geweest" als een beroep was gedaan op de gemeenschapsmethode. Die methode kreeg ook de voorkeur van de Europese Centrale Bank i.

Achtergrond

De staatshoofden en regeringsleiders van de EU-lidstaten maakten op hun top in december 2010 afspraken over een beperkte verdragswijziging om een permanent mechanisme op te kunnen richten om te stabiliteit van de eurozone i veilig te kunnen stellen. Voor die zogenaamde "herziening van artikel 136" moesten het Parlement, de Commissie en de Europese Centrale Bank geraadpleegd worden.

De lidstaten worden verondersteld om de verdragswijziging op hun lentetop van 24-25 maart formeel goed te keuren. Daarna moeten alle 27 lidstaten de wijziging nog ratificeren. De streefdatum voor de inwerkingtreding van het permanent stabiliteitsmechanisme is 1 januari 2013.