Debat Europees Parlement over situatie in Japan, Libië en eurozone

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 16 maart 2011, 17:50.

In een breed debat over Japan, de eurozone i en Libië, kreeg de EU kritiek van veel Parlementsleden i over het falen om actie te nemen om de Libiërs te helpen in hun strijd voor democratie. Er was een consensus dat de EU zich klaar moet houden om Japan te helpen, op welke manier dan ook en met de nucleaire ramp die dreigt, drongen veel Parlementsleden aan dat EU zoekt naar alternatieve energiebronnen.

Japan en nucleaire energie

Jerzy Buzek i , EP-Voorzitter opende de vergadering met een eerbetoon aan de "Japanse werkers en gewone burgers die met waardigheid en vrede opnieuw trachten het normaal leven op te pikken", na de verwoestende aardbeving en de tsunami en vroeg een minuut stilte voor de slachtoffers van de "onvoorstelbare menselijke tragedie" in Japan.

Herman Van Rompuy i , Voorzitter van de Europese Raad i zei dat de EU dinsdag een aanvraag kreeg voor humanitaire hulp. Op een vergadering van de regeringsleiders en staatshoofden op 24 en 25 maart zal de "impact van de catastrofe in Japan en de gevolgen voor de wereld" besproken worden. Hij zei dat er een sterke steun was voor het initiatief om de Europese nucleaire centrales onderhevig te maken aan "stresstesten".

Jose Manuel Barroso i , Voorzitter van de Europese Commissie i zei dat "we klaar staan om verdere en meer specifieke hulp te bieden met betrekking tot de situatie in de nucleaire kerncentrales, indien gevraagd".

Joseph Daul (EVP) riep op tot een diepgaand debat over nucleaire veiligheid maar nuanceert, "we mogen niet verblind raken door emoties, nucleaire energie is belangrijk voor onze energieonafhankelijkheid".

Hannes Swoboda (S&D) vindt dat de stresstesten verplicht moeten worden, "maar daar is de gepaste wetgeving voor nodig, we moeten ook meer focussen op energie-efficiëntie".

Lothar Bisky (GUE/NGL): "de ramp in Japan is niet enkel natuurlijk, de mens heeft hier ook een aandeel in, het toont aan welke wreedaardige machines we in Europa hebben. Ik heb het niet enkel over kerncentrales maar ook over nucleaire wapens".

De EU-rol in Libië en Egypte

Van Rompuy, die verslag uitbracht van de vergadering van de EU-leiders i op 11 maart die focuste op de gebeurtenissen in het Mediterrane gebied en de eurozone, zei dat de leiders willen dat Kadhafi opstapt en dat ze zeer bezorgd zijn over de situatie maar niet tot een overeenkomst konden komen over concrete stappen. Ten slotte zei hij dat het EU-grensbewakingsbedrijf Frontex meer middelen moet krijgen "om onze gemeenschappelijke Europese grens te beschermen".

Guy Verhofstadt i (Alde) was zeer kritisch: "we kunnen niets veranderen in Japan, maar wel in Libië, waar helden hun levens opofferen voor vrijheid en democratie. Wat doen we om een nieuwe Rwanda of Darfour te vermijden? We sturen missies naar Tripoli die bevindingen doorsturen. Deze houding maakt me misselijk." Hij zei dat hij niet rekent op de EU maar op Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Daul roept op tot solidariteit: "het is onze taak om hen te begeleiden in deze omwenteling". Hij stelt dat de EU met een stem moet spreken en snel moet handelen.

Rebecca Harms (de Groenen): "zijn we zeker dat er nog niet steeds Europese bedrijven handel drijven met Kadhafi? We hebben niet gereageerd tegen Moebarak of Ben Ali - bewijzen dat we incapabel zijn om actie te ondernemen." Ze vreest dat de internationale gemeenschap deze "zwakheid" niet snel zal vergeven.

Nigel Farage (EFD) zei tegen Van Rompuy dat hij hoopt dat hij zal weerstaan aan de oproep voor militaire actie omdat er geen consensus voor is. "Het is gemakkelijk om een oorlog te beginnen, maar zeer moeilijk om er terug uit te raken".

Lothar Bisky benadrukte dat "EU sancties moeten ongenadeloos toegepast worden, om te beginnen met een ban op de verkoop van alle wapens aan Libië."

Jan Zahradil (ECR) stelt dat niet elk land gelijk kan behandeld worden, "Ik ben wel benieuwd wat de Europese Raad en de Europese Commissie zullen doen als Kadhafi wint, "back to business", zoals gewoonlijk?"

De Eurozone

Over het europact wist Van Rompuy te vertellen dat er maatregelen zijn met politieke steun om de economische onevenwichtigheden binnen de EU aan te pakken. "De markt zal onderhevig gemaakt worden aan groepsdruk en institutionele druk." De idee van een financiële transactiebelasting wordt in beschouwing genomen.

Barroso benadrukt dat een hoger niveau van economische beleidscoördinatie en een sterker economisch beleid noodzakelijk en geaccepteerd is.

Swoboda blijft sceptisch: "het plan van de Raad toont een verbetering maar we zijn verre van tevreden." Hij zei dat de focus ligt op stabiliteit maar "duurzame groei is de enige oplossing om uit de crisis te raken. De EC en de Raad moeten ook verzekeren dat de financiële transactiebelasting er komt."