President Hongarije: EU-voorzitter moet een teamspeler zijn

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 14 maart 2011, 10:05.

Voormalig Europees Parlementslid, Olympisch kampioen en Hongaars president Pál Schmitt ziet het Hongaars voorzitterschap van de Raad van Ministers als "teamwerk" dat een gemeenschappelijke taak moet vervullen. Hij verklaarde ook zijn plannen voor de Danuberegio en keek terug op de polemiek ontstaan door de hervormingen op de Hongaarse mediawet.

Hoe helpt uw voormalige ervaring als Parlementslid u in u rol als Hongaars president?

Ik begin te merken dat deze zaken in het leven op elkaar bouwen. Alles wat ik in mijn carrière gedaan heb, helpt me bij mijn presidentieel werk. Als een sportman trainde ik regelmatig, mijn diplomatieke ervaring leert me hoe ik mijn land moet vertegenwoordigen in het buitenland en als Europees Parlementslid en Vicevoorzitter van het Parlement leerde ik hoe ik nationale belangen kon verdedigen en tegelijkertijd rekening houden met gemeenschappelijke belangen. Ik vind dat ik het meest nut heb gehad van mijn rol als Parlementslid.

Uw voorzitterschap is bijna halverwege, hoe beoordeelt u de wedstrijd tot nu toe?

Alle voorzitterschappen hebben een dubbele taak, om een teamspeler te zijn en de rol te hebben van een initiatiefnemer. Voor ons betekende teamwerk tijdens het Belgische voorzitterschap dat we deel uitmaakten van een trio met Spanje en België. We moesten vijf grote, algemene Europese doelstellingen volgen, waarin we niet met eigen initiatieven konden komen. Tijdens ons voorzitterschap zullen we ons meer bezighouden met de voorname gemeenschapsprioriteiten, zoals economie en energiediversificatie, landbouwbeleid en uitbreiding maar aan de andere kant zullen we ook onze eigen prioriteiten voorop stellen, zoals de Donaustrategie, de Romastrategie, het partnerschap met de Oost-Europese landen en uitbreiding naar de Balkanlanden.

We doen ons best om deze doelstellingen te bereiken, maar soms herschrijft de geschiedenis onze intentie. Nu leidt de onverwachte situatie in het Midden-Oosten ons af van onze doelstellingen, maar als voorzitter was het onze taak om te onderhandelen over een gemeenschappelijke Europese positie.

In uw toespraak tijdens de plenaire zitting sprak u over de Donaustrategie. Waar ziet u het grootste potentieel van dit project?

Europa denkt in termen van regio's. Vandaag bestaan er verschillende regionale samenwerkingsverbanden, zoals de Baltische zeestrategie of het Barcelonaproces... Met de Donau kunnen we een Centraal-Europees partnerschap ontwikkelen, dat een gemeenschappelijke kracht en symbool moet zijn. De veertien landen koppelen hun doelstellingen en gebruiken hun rijkdommen zoals energie, transport, cultuur en milieu om die te bereiken. Net zoals bij de Romastrategie moet de EU haar leidersrol opnemen en gemeenschapsbelangen steunen.

Tijdens het begin van uw presidentschap ging veel aandacht van het Parlement naar de controversiële mediawet. Verwachtte u dat?

Toen de nieuwe Hongaarse regering in werking trad voerde ze grote herstructureringen door om economische problemen aan te pakken, de volksgezondheid op peil te houden en pensioensystemen te hervormen. De mediawet was daar een onderdeel van. We vonden het noodzakelijk om enkele van onze mediawetten te herzien om jonge mensen en menselijke waardigheid in algemeen te beschermen. Ik ben er me zeer bewust van dat dit een gevoelig onderwerp is. We verwachtten sterke weerstand, vooral van de internetmedia, dat de meeste vrijheid geniet.

De overheid stond open voor herzieningen van enkele elementen die de Europese mediawetgeving of de grondwet zouden kunnen verbreken. Daarom werd de wetgeving vertaald en gezonden naar de Europese Commissie om feedback te krijgen. De overheid luisterde naar hun bezwaren, we deden de aanpassingen en de controversie was gaan liggen.

U hebt een zeer gediversifieerde carrière achter de rug, dubbele Olympisch kampioen, succesvol politicus, Europees Parlementslid voor bijna zeven jaar en nu president. Wat zijn uw volgende doelstellingen?

Hier zou ik graag een belangrijke levensles delen in de hoop dat ik jong publiek zal bereiken. In plaats van langetermijndoelstellingen vast te leggen, is het beter van je te concentreren op de taken die voor je liggen. Als het leven ons een verantwoordelijkheid geeft, doen we ons best om die te dragen met succes. Ikzelf leer elke dag nieuwe dingen bij.

REF. : 20110307STO14966