Aanpassingen Hongaarse mediawet onvoldoende voor Europees Parlement
Het Europees Parlement (EP) roept Hongarije in een resolutie op om de omstreden mediawet verder aan te passen. De wijzigingen waar het Hongaarse parlement deze week mee heeft ingestemd, gaan volgens het EP niet ver genoeg. De Europese Commissie wordt gevraagd een Europese mediarichtlijn voor te stellen om persvrijheid, pluriformiteit en onafhankelijk mediatoezicht te garanderen. De resolutie, die donderdag is aangenomen, werd door vier politieke fracties ingediend.
De resolutie, die door de socialisten en democraten (S&D), de liberalen en democraten (ALDE), de Groenen/EVA en Europees Verenigd Links (GUE/NGL) was ingediend, werd met 316 stemmen voor, 264 tegen en 33 onthoudingen aangenomen.
Het EP wil dat de Hongaarse autoriteiten de mediawet aanpassen in overeenstemming met de voorstellen en opmerkingen die zijn gemaakt door het EP, de Raad van Europa en de OVSE. De onderdelen van de wet die niet stroken met de letter of geest van Europese wetgeving en conventies moeten geschrapt worden, zo stelt de resolutie.
Een alternatieve ontwerpresolutie van de Europese Volkspartij (christendemocraten), die de aanpassingen van de mediawet toejuichte, werd net voor de stemming ingetrokken.
Het EP wil dat Hongarije de onafhankelijkheid van het toezicht op de media herstelt en dat de staat zich niet bemoeit met vrijheid van meningsuiting en of berichtgeving al dan niet evenwichtig is. "Overregulering van de media gaat ten koste van effectieve pluriformiteit in het publieke domein", zo luidt de tekst.
Het Parlement juicht het resultaat van de onderhandelingen tussen de Europese Commissie en de Hongaarse autoriteiten enerzijds toe, omdat ze hebben geleid tot aanpassingen en amendementen die de wet op een aantal punten in overeenstemming brengen met de Europese wetgeving. Anderzijds is het EP kritisch omdat de Commissie zich slechts heeft gericht op drie aspecten van de wet. Daarom wil het EP dat ook gekeken wordt of de wet op andere punten al dan niet overeenstemt.
De OVSE en de Raad van Europa hebben eerder kritiek geuit op de politieke en financiële afhankelijkheid van publieke media, het aan banden leggen van bronbescherming door journalisten, vage definities en politiek ingegeven regelgeving die gepaard gaat met disproportionele macht voor de overheid.
Mediawetgeving in de lidstaten: een Europese zaak
Parlementariërs wijzen er op dat pluriformiteit van de media en persvrijheid in een aantal lidstaten niet goed geborgd zijn. Het betreft hier onder meer Italië, Bulgarije, Roemenië, Tsjechië en Estland. Daarom wil het Parlement dat de Europese Commissie voor het einde van het jaar met een voorstel voor een richtlijn komt om persvrijheid, pluriformiteit en onafhankelijk toezicht te regelen.