Rusland wil visumvrij verkeer met Europa

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op vrijdag 4 maart 2011.

De Russische Geheime Dienst (FSB) stelt voor visa voor buitenlanders af te schaffen. Premier Poetin wil af wil van de visa voor Europeanen en vice versa voor Russen die naar de EU willen. De Doema stelt voor de visumeisen voor buitenlandse academici te versoepelen.

Arbeidsmigranten

Rusland ziet geen heil meer in gesloten grenzen. Die blijken de ontwikkeling van wetenschap, handel, buitenlandse investeringen en het toerisme te belemmeren. Russische officials - zelfs de geheime dienst FSB - zijn ervan doordrongen dat hun land niet verder komt zonder open grenzen. Bovendien, aldus de FSB, schuilt er geen gevaar in het openen van de grenzen voor Europeanen. Er zullen geen grote groepen Europese arbeidsmigranten naar Rusland trekken.

Andersom is de angst groter. 'Rusland moet geen snelle overgang naar een visaloos regime verwachten', zo zei een EU-official vorige zomer in Rostov-aan-de-Don. En EU-president Barroso verwees president Poetin vorige week in Brussel naar de gezamenlijke commissie die zich met dit onderwerp bezighoudt.

Een van de eisen die de EU stelt, is de invoering van een Russisch biometrisch paspoort.

Binnenlandse drempels

Zolang de Europese Unie nog niet zover is, zullen de Russen de regels voor groepen die zij graag zien komen proberen te versoepelen, zoals voor buitenlandse academici. Al moeten daarvoor ook binnenlandse drempels worden geslecht.

Zo nam de Doema onlangs een nieuwe immigratiewet aan, waarin stond dat immigranten zich via hun huisbaas moesten registreren, in plaats van via hun werkgever. Na een storm van protest beloofden de afgevaardigden de registratieprocedures voor expats te versoepelen, althans voor diegenen die 'betrokken zijn bij de modernisering van de Russische economie'. Zij krijgen nu 7 dagen de tijd om zich te registreren in plaats van 3.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa