Bijeenkomst op "historisch moment" tussen parlementsleden

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 3 maart 2011, 10:28.

Deze week zal er een vergadering plaats vinden van de Europese Parlementsleden en de parlementsleden van landen die grenzen aan het Mediterrane gebied. Deze vergadering is belangrijk vanwege de recente ontwikkelingen in de regio. Mário David i (EVP i), die de Parlementaire delegatie voor de betrekkingen met de Masjraklanden leidt, zei dat we geluk hebben om een dergelijke bijeenkomst te organiseren op dit "historisch moment".

Pier Antonio Panzeri i ( S&D i ), voorzitter van de Parlementaire delegatie voor de betrekkingen met de Maghreblanden, noemt de bijeenkomst een "belangrijke kans" voor Europa om de toestand te analyseren. Sonia Alfano i ( ALDE i ) zei dat "de regimes aan de andere kant van het Mediterraans gebied, die dictatoriaal waren, gevallen zijn en dat dictatoriale regio's, waarvan geacht werd dat ze onaantastbaar waren, op hun grondvesten trillen".

Steun de weg naar democratie, veroordeel geweld

Mário David sprak ons voor de vergadering en benadrukte dat de EU "alle partners in het zuiden en het oosten van het Mediterrane gebied moet aanmoedigen om hun weg naar democratie en respect voor de mensenrechten na te streven. Hij vulde aan dat het gebruik van geweld tegen betogers sterk veroordeeld moet worden.

Pier Antonio Panzeri was duidelijk en vond dat de weg naar democratie en vrijheid niet zallen stoppen. "Er moet ook sterkere EU-aanwezigheid zijn in de nasleep van deze gebeurtenissen."

"Afspraak met de geschiedenis gemist"

"Europa heeft te traag een gezamenlijk standpunt ingenomen over deze crisissen en verloor daardoor haar afspraak met de geschiedenis", zegt Alfano, "we lieten de Verenigde Staten toe om tussen te komen, ondanks onze geografische, historische en politieke banden met dit deel van de wereld". Alfano vindt dat deze situatie aantoont dat Europa nooit toegevingen mag doen als het gaat over mensenrechten.

De Voorzitter van het Parlement, Jerzy Buzek i, zal de EuroMed-bijeenkomst voorzitten. Voor de vergadering sprak hij van "de lange weg naar blijvende veranderingen: een weg van politieke overgang via constitutionele hervormingen, vrije en pluralistische verkiezingen en versterking van het maatschappelijke middenveld, dat zijn veranderingen die de EU moet steunen en stimuleren".

De Parlementaire Conferentie van de Unie voor het Mediterrane Zeegebied houdt haar jaarlijkse vergadering in Rome op 3 en 4 maart. Deze conferentie bestaat uit de Europese Parlementsleden en de parlementsleden van de lidstaten, alsook de parlementsleden van de Mediterrane gebieden die deel uitmaken van het Euro-Mediterrane partnerschap, zoals Algerije, Egypte, Jordanië, Tunesië en Turkije. De delegaties van Tunesië en Egypte zullen deze keer niet aanwezig zijn vanwege moeilijkheden in het binnenland.

Naast de recente gebeurtenissen, zal deze conferentie ook de immigratieproblematiek bespreken en de Europese financiële instrumenten voor de regio.

Nadere informatie :