Nederlandse kustwacht levert vliegtuig voor Frontex-operatie Italië

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie, gepubliceerd op vrijdag 18 februari 2011.

Nederland gaat op verzoek van Italië van 21 februari 2011 tot en met 31 maart 2011 een kustwachtvliegtuig inzetten voor surveillance in het luchtruim tussen Zuid-Italië en Noord-Afrika.

Daarom is gevraagd door de plotselinge instroom van migranten uit de Noord-Afrikaanse landen de laatste weken op het eiland Lampedusa. Dat heeft minister Leers voor Immigratie en Asiel vrijdag mede namens de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken bekend gemaakt.

Italië heeft, gelet op de plotselinge instroom van migranten uit Noord-Afrikaanse landen en met name vanuit Tunesië, het Europees agentschap voor de buitengrenzen Frontex i om ondersteuning gevraagd.

Frontex heeft Nederland specifiek verzocht om een bijdrage te leveren in de vorm van het kustwachtvliegtuig en grenswachters van de Koninklijke Marechaussee voor de gecoördineerde gezamenlijke operatie in het maritieme grensgebied tussen de Italiaanse en Noord-Afrikaanse kust. Het kabinet heeft besloten daarop in te gaan.

Het vliegtuig voert surveillancetaken in het luchtruim uit en biedt daarmee ondersteuning aan maritieme eenheden. De Nederlandse grenswachters oefenen op het eiland Lampedusa grenstoezichtstaken uit. Het Nederlandse toestel en de Nederlandse bemanning staan onder Nederlands commando, maar voeren instructies uit van het Internationaal Coördinatie Centrum, dat de operatie leidt.