Kroatië nadert toetreding EU

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 16 februari 2011, 12:58.

De onderhandelingen voor het EU i lidmaatschap van Kroatië kunnen in de eerste helft van 2011 worden afgerond, mits Zagreb doorgaat met de hervormingen, zo stelden de Europarlementariërs woensdag in een resolutie. De grootste uitdaging zal echter zijn om het sceptische Kroatische volk van de voordelen van EU-lidmaatschap te overtuigen.

De Europarlementsleden feliciteren Kroatië met de "aanzienlijke vooruitgang" die het heeft geboekt bij de invoering van hervormingen die noodzakelijk zijn om tot de EU toe te treden. Hieronder vallen onder andere de veranderingen aan de grondwet en de rechterlijke macht en de nauwere samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal (ICTY) in Den Haag. Ze benadrukken echter dat het verzoek van het tribunaal om toegang tot belangrijke militaire documenten nog niet is ingewilligd. Wat de lopende hervormingen van de rechterlijke macht betreft, onderstrepen ze de noodzaak "om vaart te maken met de vervolging van oorlogsmisdaden" en met de verbetering van de getuigenbescherming.

De overgebleven uitdagingen voor het afronden van de toetredingsonderhandelingen zijn de strijd tegen corruptie, de totstandbrenging van de voorwaarden voor de duurzame terugkeer van vluchtelingen en de herstructureringsplannen voor scheepswerven in moeilijkheden.

Corruptie

Hoewel ze de inspanningen van de Kroatische overheid om corruptie aan te pakken erkennen, vinden de Europarlementariërs dat corruptie "een veelvoorkomend ernstig probleem blijft". Bovendien zijn slechts een aantal zaken voor de rechter gekomen, terwijl het merendeel in de onderzoeksfase blijft, zeggen ze. Het Parlement verzoekt het Europees Bureau voor Fraudebestrijding i OLAF nauw met de Kroatische autoriteiten samen te werken om "licht te werpen op de mogelijke gevolgen van het genereren van secundaire corruptie binnen de Europese instellingen i".

Vluchtelingen

De Europarlementsleden verwelkomen de vooruitgang die geboekt is bij de terugkeer van vluchtelingen en het feit dat de publieke vijandigheid tegen terugkerende Serviërs is verminderd. Toch vragen ze de Kroatische autoriteiten de herintegratie van repatrianten te vergemakkelijken door obstakels voor een permanente verblijfstitel uit de weg te ruimen, het programma voor de wederopbouw van huizen adequaat te financieren en te bespoedigen en sociale en economische herstelprojecten te starten.

Privatisering scheepswerven

De Kroatische regering moet het herstructureringsproces van de scheepswerven versnellen. Mocht dat niet lukken, dan wordt het onmogelijk om het hoofdstuk "concurrentie" van de toetredingsonderhandelingen op tijd af te sluiten.

De grootste uitdaging begint thuis

De Europarlementariërs zijn bezorgd dat de meerderheid van de Kroatische burgers er niet van overtuigd is, dat de EU-toetreding van Kroatië het land ten goede zou komen. Dat blijkt uit de laatste Eurobarometer-enquête. Daarom sporen ze de Kroatische autoriteiten en het maatschappelijk middenveld aan om burgers te mobiliseren en ervoor te zorgen "dat de Kroaten het Europees project ook als het hunne gaan beschouwen".

Kroatië zal de voorstellen voor EU-toetreding in een referendum aan de bevolking moeten voorleggen. Bovendien vinden er in november 2011 parlementsverkiezingen plaats.