Stand van zaken toetreding Turkije en Montenegro tot EU

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 11 februari 2011, 14:04.

De EU groeide doorheen de decennia van 6 naar 27 lidstaten en verschillende lidstaten staan in de rij om aan te sluiten, sommigen zijn al met toetredingsgesprekken begonnen. Lidstaten die toegang tot de EU wensen moeten voldoen aan democratische, politieke en economische criteria. Vandaag, 10 februari, hebben de leden van de Commissie van Buitenlandse Zaken hun mening gegeven over de ontwikkelingen en de tekortkomingen van Turkije en Montenegro op de weg naar toetreding tot de EU.

Turkije diende zijn aanvraag in voor aansluiting tot de EU in 1987 en begon de onderhandelingen in 2005. De Commissie van Buitenlandse Zaken ziet de invoering van de constitutionele amendementen als een stap in de juiste richting, maar niet als uiteindelijke oplossing. De leden maken zich nog steeds zorgen over de persvrijheid, rechten van de vrouw en de bescherming van de religieuze minderheden. Het verslag van de Commissie vermeldt ook de spanningen van Turkije met buurlanden Cyprus en Griekenland en roept op om de relaties te verbeteren.

De beslissing van de Europese Raad om Montenegro als kandidaat-lidstaat te selecteren, wordt door de Commissie van Buitenlandse Zaken goed ontvangen. Het land diende in 2008 zijn aanvraag in en werd bevestigd als kandidaat in december 2010. Er zijn echter nog enkele bezorgdheden over corrupte, georganiseerde misdaad (vooral geldwitwaspraktijken en smokkelen), discriminatie en de vrije pers in het land. De leden hopen toch dat er toetredingsgesprekken kunnen beginnen na het volgende vooruitgangsrapport in 2011.

Een kaart van de huidige en eventuele EU-lidstaten ©European Union

Van 6 naar 27 naar...

Kroatië, IJsland, Montenegro, de Republiek Macedonië en Turkije zijn kandidaat-lidstaten. De andere landen van de Westerse Balkanregio - Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Kosovo - zijn potentiële kandidaten en het vooruitzicht om toe te treden tot de EU als ze daarvoor klaar zijn.

De parlementsleden uit Commissie van Buitenlandse Zaken zeiden eind januari dat de onderhandelingen met Kroatië over EU-lidsmaatschap vervolledigd kunnen worden in het voorjaar van 2011, zolang de hervormingen in het land op het juiste spoor blijven. Kroatië staat op de agenda van de plenaire zitting in Straatsburg (woensdag 16 februari).

REF. : 20110204STO13211

Nadere informatie :