Regering wil op sommige beleidsterreinen sterkere Europese aanpak

donderdag 10 februari 2011

DEN HAAG (PDC i) - De Europese Unie i is en blijft voor Nederland van het grootste belang. Die strekking van het advies "Aan het buitenland gehecht" van de Wetenschappelijke Raad van het Regeringsbeleid i (WRR) wordt door de regering onderschreven. Maar de regering is het niet op alle punten met de WRR eens. Zo hecht de regering meer waarde aan de NAVO i en de relatie met VS dan de WRR lijkt te doen. De EU kan die plaats niet innemen.

De regering wil dat de EU zich richt op een aantal kerntaken. De EU hoeft niet noodzakelijk meer te doen, maar vooral de dingen die ze moet doen, goed doen. Dan gaat het om meer dan de interne markt alleen. Zo wil de regering goede afspraken op Europees niveau als het gaat om immigratie. Ook een integraal buitenlands beleid van de EU zou versterkt moeten worden.

De bestrijding van de economische crisis vraagt om structurele maatregelen. Op Europees niveau geldt dat in het bijzonder voor de problemen rond de euro en de oplopende begrotingstekorten. Nederland moet daarbij actiever meedenken over wat de EU zou moeten doen. De regering wil dat de Nederlandse aanpak waar kan Europees overgenomen wordt.

Bron:  Kabinetsreactie op het adviesrapport ‘Aan het buitenland gehecht’ van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid - Strategie van Nederlands buitenlandbeleid