Europese duurzaamheidsrichtlijnen in Wet op milieubeheer

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op woensdag 26 januari 2011.

26 januari, wetsvoorstel - Elektrische auto's, verduurzaming van de brandstofmix, fiscale maatregelen. Allemaal maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen. De Kamer gaat akkoord met het voorstel van staatssecretaris Atsma i (Milieu) om drie Europese duurzaamheidsrichtlijnen in de Nederlandse wet te verwerken.

14% duurzame energie en 20% minder CO2 in 2020. De EU wil die doelstelling realiseren door tal van richtlijnen. Een daarvan is de bevordering van schone en energiezuinige voertuigen. "Een stap vooruit, omdat nu duurzaamheidscriteria worden verankerd in de wet", zeggen Leegte (VVD) en SP'er Jansen. Van den Berge (GroenLinks) rept van een "vergroeningsslag".

Biobrandstoffen

Brandstofproducenten moeten 4% biodiesel of bio-ethanol mengen in hun producten. Waarom verhogen wij dat percentage niet en dan uitsluitend met tweedegeneratiebiobrandstoffen die niet uit voedselgewassen maar uit afval worden geproduceerd?, vraagt Samsom (PvdA). D66'er Van Veldhoven ("food for fuel") en PVV'er Van Vliet ("geen oerbossen kappen") sluiten zich bij hem aan. Maar Atsma zet liever kleine, realistische stapjes vooruit: "We kunnen altijd nog bijschakelen als dat nodig is."

Gelijk speelveld

Wat gebeurt er met lidstaten die de EU-doelstelling niet halen? Haverkamp (CDA) benadrukt dat er in de EU sprake moet zijn van een gelijk speelveld om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Daarom ook moet er volgens hem een Europees certificeringssysteem komen. Staatssecretaris Atsma: "Als lidstaten in gebreke blijven, liegen de sancties er niet om."

Echt

Volgens Jansen zijn er nog te veel ontsnappingsmogelijkheden voor marktpartijen die snel geld willen verdienen. Er zijn nog steeds bedrijven die gemengde brandstoffen importeren zonder dat duidelijk is of er echte biobrandstof in zit. Bedrijven zijn verplicht om de juiste gegevens aan te leveren en dat moet voldoende zijn, meent Atsma. Als zij dat niet doen, krijgen zij een boete.

De Kamer stemt op 1 februari over het wetsvoorstel en over de moties die bij dit debat zijn ingediend.