Belangrijkste debatten van vergaderweek EP op een rij gezet

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 21 januari 2011, 10:17.

De zon stond aan de hemel in Straatsburg tijdens deze eerste plenaire vergadering van het nieuwe jaar. Hongarije nam het voorzitterschap van de Raad van de EU over van België en stelde haar programma voor de komende zes maand voor. De omstreden Hongaarse mediawet zorgde voor wat opschudding, maar de Hongaarse eerste minister Orbán beloofde dat die kan aangepast worden, mocht de Commissie dat nodig vinden.

Tunesië: maandag opende Parlementsvoorzitter Buzek de zitting met een verklaring over de recente gebeurtenissen in Tunesië: "We hebben de recente ontwikkelingen met grote ongerustheid gevolgd, maar ook met hoop. Vredevolle optochten liepen uit op gewelddadige rellen: we betreuren het feit dat de Tunesische autoriteiten niet konden begrijpen dat het welzijn van de burgers hun eerste en belangrijkste zorg moest zijn". De leiders van de politieke groepen en de vertegenwoordigers van de Commissie gingen akkoord met de mening van de Parlementsvoorzitter.

Hongaars voorzitterschap: economie, dat wordt het belangrijkste programmapunt van het Hongaars voorzitterschap van de Raad van de EU. Orbán bracht ook de situatie van de Roma en het creëren van een Donaustrategie als agendapunten naar voren. De gemoederen laaiden soms hoog op wanneer de parlementsleden zich kritisch uitlieten over de omstreden Hongaarse mediawet. De premier beloofde de wet echter te wijzigen als zou blijken dat ze niet overeenkomt met de Europese regelgeving.

Litouwse anti-homowet: de parlementsleden namen een resolutie aan waarin ze hun ongerustheid uitdrukken over de stijgende homofobie in Litouwen. Ook het wetsontwerp waarmee de regering "publieke aanzet tot homoseksuele relaties" strafbaar wil maken baart de EP-leden zorgen. Het Parlement vroeg de Commissie om een plan te ontwikkelen om homofobie te bestrijden en Litouwen onder druk te zetten om het wetsontwerp te laten vallen.

Gezondheidszorg in het buitenland: woensdag keurden de parlementsleden een nieuwe wet goed waarin de rechten van de patiënt die zich in een andere lidstaat laten behandelen uiteen worden gezet. De wetgeving legt vast op grond van welke voorwaarden een behandeling in het buitenland wordt vergoed en wanneer men daar vooraf om toestemming voor moet vragen. Met deze nieuwe wet willen de parlementsleden ervoor zorgen dat de patiënt beter geïnformeerd is over zijn rechten bij een behandeling in een andere lidstaat. Nu moet de Raad de wettekst nog goedkeuren.

Servië staat sinds woensdag een stap dichter bij de EU. De parlementsleden keurden immers een stabilisatie- en associatieovereenkomst goed met het Balkanland. Hoewel het Parlement vol lof was over de hervormingen die Servië uitvoert, werden de Serviërs gewaarschuwd dat volledige samenwerking met het Joegoeslavië-tribunaal in Den Haag een fundamentele voorwaarde blijft willen ze ooit tot de EU toetreden.

Haïti : één jaar na de aardbeving heerst er nog steeds chaos in Haïti. De heropbouw is nauwelijks gestart ondanks de inspanning van vele ngo's, schrijven de EP-leden in een resolutie die woensdag werd aangenomen. Vooral de zwakke Haïtische staat en het risico op een politieke crisis werden geïdentificeerd als belangrijkste hindernissen op de weg naar herstel.

Weet je nog? Elk jaar ontwikkelen 1,4 miljoen Europeanen een vorm van dementie en door de vergrijzing van de bevolking zal dit aantal de komende 20 jaar dramatisch stijgen. Daarom vroegen de EP-leden om het bestrijden van Alzheimer en andere types van dementie bovenaan de Europese agenda te zetten. De lidstaten zouden meer moeten samenwerken op het vlak van onderzoek, geneeskundige zorg en preventie. Ook riep het EP op om een Europees jaar van mentale gezondheid te lanceren.

Elk kind heeft recht op een familie, zo stelden de parlementsleden in een resolutie waarin internationale adoptie binnen de EU wordt aangemoedigd. Als adoptie niet mogelijk is in het geboorteland van het kind moet internationale adoptie sterk overwogen worden. Kinderen onderbrengen in een weeshuis kan enkel als allerlaatste optie beschouwd worden.

Licht en één minuut stilte voor de christelijke slachtoffers van de aanslagen in het Midden-Oosten. Parlementsvoorzitter Buzek stak een kaars aan ter nagedachtenis van de christenen die het leven lieten bij de recente aanslagen: "Licht staat voor innerlijk leven en hoop", zei hij. Er werd ook één minuut stilte gehouden voor de slachtoffers.

Hoeveel geeft een lidstaat uit aan asielaanvragen? Hebben uiteenlopende procedures automatisch uiteenlopende vormen van bescherming tot gevolg? Woensdagavond stelden de parlementsleden enkele vragen aan vertegenwoordigers van de Commissie en de Raad omtrent de uitgaven van de lidstaten voor het onderzoeken van asielaanvragen. Onderhandelingen over een gemeenschappelijk Europees asielsysteem zijn immers vastgelopen, gedeeltelijk omwille van de financiële kosten (vertalers, juridische assistentie). De parlementsleden willen meer informatie over de kosten die gepaard gaan met het verwerken van asielaanvragen en een herziening van de procedures.

REF. : 20110117STO11796

Nadere informatie :