Europees Parlement wil sancties tegen Wit-Russische autoriteiten

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 20 januari 2011, 12:28.

De EU moet Wit-Russische functionarissen, rechters en veiligheidsbeambten die betrokken zijn bij het gewelddadige neerslaan van protesten na de verkiezingen op 19 december 2010, een reisverbod opleggen en hun tegoeden bevriezen. Dat stellen Europarlementariërs donderdag in een resolutie. Pas wanneer alle gevangengenomen oppositieleiders zijn vrijgelaten kunnen die sancties volgens hen weer worden opgeheven.

De tekst verwerpt in de meest sterke bewoordingen de meedogenloze repressie door de politie en KGB diensten en "verzoekt om een onafhankelijk en onpartijdig internationaal onderzoek naar de gebeurtenissen" onder toezicht van de OVSE i. EP-leden i verlangen ook dat nieuwe en vrije verkiezingen worden uitgeschreven die voldoen aan alle internationale normen.

Zware sancties

In lijn met de gezamenlijke verklaring van 12 januari van voorzitter van het Europees Parlement i Jerzy Buzek i en verschillende EP commissies en delegaties, herbevestigen de Parlementsleden hun eis voor een EU reisverbod en bevriezing van financiële tegoeden van Wit-Russische autoriteiten, staatsambtenaren, leden van de rechterlijke macht en veiligheidsbeambten verantwoordelijk voor de repressie van de protesten na de verkiezingen. De sancties moeten van kracht blijven "totdat alle politieke gevangenen en gedetineerden zijn vrijgelaten", zeggen de leden.

De Parlementsleden zijn van mening dat verdere gerichte economische sancties in overweging moeten worden genomen, waaronder het bevriezen van alle financiële hulp van het Internationaal Monetair Fonds i (IMF), de Europese Investeringsbank i (EIB) of de Europese Bank voor Reconstructie en Ontwikkeling (EBRD i).

Steun voor de oppositie

De EU moet de toegang tot EU-visa voor de inwoners van Wit-Rusland vergemakkelijken en de financiële steun opvoeren aan onafhankelijke media (zoals TV Belsat, Europese radio voor Wit-Rusland of radio Racja) en NGO's die de democratie bevorderen en zich verzetten tegen het regime. Tegelijkertijd moet de Commissie haar steun aan Wit-Russische staatsmedia stopzetten en moeten verboden NGO's de kans krijgen om zich te registreren zodat ze aanspraak kunnen maken op steun uit EU-programma's.

Staatsterreur tegen een kind

De Europarlementariërs volgen met grote aandacht de zaak van Danil, de driejarige zoon van Presidentskandidaat Andrei Sannikov en onderzoeksjournaliste Irina Khalip. Wit-Russische autoriteiten hebben geprobeerd de jongen onder staatstoezicht te plaatsen nadat zijn beide ouders op de verkiezingsdag waren opgepakt. Danil woont op dit moment bij zijn grootmoeder.