Europees Parlement ontsteld over veroordeling Chodorkovski

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 11 januari 2011, 16:47.

"Een gemiste kans", "een heuse tegenslag": de parlementsleden waren het er unaniem over eens dat de veroordeling van de Russische ex-oligarch Michail Chodorkovski het respect voor de mensenrechten in Rusland niet ten goede komt. Deze oppositieleider was samen met zijn partner Platon Lebedev beschuldigd van belastingsfraude en miljoenendiefstal. Om de zaak te bespreken had de parlementaire Commissie mensenrechten gisteren Maria Logan uitgenodigd, een van Chodorkovski's advocaten.

Volgens advocate Maria Logan toont deze zaak duidelijk aan dat men in Rusland niet kan rekenen op het juridisch apparaat als men bescherming zoekt tegen de Russische regering. Vele belangrijke Europese en Amerikaanse leiders hebben de uitspraak dan ook veroordeeld en hebben kritiek geuit op de politieke motieven die er een rol in hebben gespeeld.

Michail Chodorkovski

  • geboren 1963
  • bracht laatste 7 jaar door in de gevangenis
  • kocht 78% van de aandelen van de Russische oliemaatschappij Yukos
  • 2003: rijkste man van Rusland, 26ste op de wereldranglijst
  • maakte van zijn faam gebruik om openlijk president Putin i te bekritiseren
  • gearresteerd in 2003 voor belastingsfraude, veroordeeld tot 8 jaar in een Siberisch werkkamp
  • oktober 2010: begin tweede proces. Veroordeeld tot 6 extra jaren

Parlement reageert ontsteld

Parlementsvoorzitter Jerzy Buzek i maakte duidelijk zijn teleurstelling kenbaar nadat eind december de uitspraak in het proces was gevallen: "Het proces Chodorkovski was de ultieme test voor de mensenrechtensituatie in Rusland. De uitspraak is nu een sprekend voorbeeld van de problemen in het juridisch systeem van Rusland".

Tijdens de vergadering gisteren waren de reacties van dezelfde aard. Graham Watson van de liberale fractie vond de veroordeling geen stap in de goed richting: "het is duidelijk dat men Chodorkovski wilde straffen voor de financiering van oppositiepartijen". Ook Werner Schulz van de Groenen toonde zich uiterst kritisch: "Er is geen strategisch partnerschap met Rusland. De tijd van rustige diplomatie is voorbij. Rusland heeft zijn kans gekregen maar niet gegrepen".

Straatrellen in Moskou

Op oudejaarsavond ontstonden er rellen tussen de autoriteiten en betogers die boos waren over de veroordeling van Chodorkovski en over de beperking van het recht op vereniging en vergadering. De politie arresteerde in totaal 130 mensen, onder wie drie prominente oppositieleiders.

REF. : 20110110STO11394

Nadere informatie :