EU bezorgd om Chinese overname van Nederlands kabelbedrijf

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op woensdag 29 december 2010.

Brussel wil de mogelijke Chinese overname van het Nederlandse kabelbedrijf Draka tegenhouden, maar Nederland voelt daar niets voor.

Rond de kans op overname van het Nederlandse kabelbedrijf Draka door het Chinese Xinmao is niet alleen een financiële competitie gaande, maar ontwikkelt zich nu ook een Europese politieke strijd.

Sommige Europese landen vinden dat de EU een dam moet opwerpen tegen Chinese multinationals en Chinese banken die steeds meer geld in Europa pompen, en daarmee niet alleen Westerse know-how en technologie verwerven maar ook steeds meer industriële zeggenschap krijgen.

Chinese miljarden

De Chinese investeringen in Europa zijn het afgelopen jaar meer dan vervijfvoudigd. Chinese banken schoten begin dit jaar Griekenland te hulp dat met een miljardentekort kampt, en de staatshuishouding binnen enkele jaren - op last van Brussel! - op orde moet brengen. Chinezen hebben voor de komende 35 jaar de havenrechten gekocht van de haven van Pireaus. Het Chinese automobielbedrijf Geely heeft de controle over het Zweedse Volvo overgenomen. Ook hebben Chinese banken Spanje, Portugal en Griekenland aan tientallen miljarden geholpen door staatsobligaties op te kopen.

Afschermen

Europees Commissaris Antonio Tajani i pleitte onlangs voor de oprichting van een nieuw Europees controlebureau dat buitenlandse investeringen tegen het licht zou moeten houden. Tajani verwijst daarbij naar de Verenigde Staten die ook proberen hun eigen belangrijke industrietakken af te schermen. Tajani bracht in herinnering dat de Chinezen de afgelopen jaren grote investeringen in Afrika hebben gedaan, vooral om grondstoffen op te kopen. Hij vindt dat Europa z'n belangrijke industriesectoren moet beschermen.

Frans en Italiaans

Dat de uit Italië afkomstige EU-commissaris de overname van Draka door Xinmao probeert te verhinderen, is niet verwonderlijk. De afgelopen weken hebben vooral Italiaanse en Franse politici en industriëlen Brussel bestookt met alarmerende waarschuwingen, zij het dat daaraan wel een luchtje van eigenbelang zit. Eerder dit jaar probeerden het Franse kabelbedrijf Nexans en het Italiaanse Prysmian de Nederlandse kabelaar over te nemen.

Opbieden

Draka is in grootte het derde Europese kabelbedrijf; het is vooral gespecialiseerd in lucht- en ruimtevaarttechnologie. Nexans bood 15 euro per Draka-aandeel. Dat bod werd een paar weken later overtroefd door het Italiaanse Prysmian dat ruim 17 euro per aandeel bood. Draka accepteerde dat bod, en stond op het punt de transactie te beklinken toen het Chinese Xinmao een fors hoger bod van ruim 20 euro uitbracht. Daarmee zouden de Fransen en Italianen er in elk geval naastgrijpen.

Verhagen

De Nederlandse minister van Economische Zaken en Industrie Maxime Verhagen i wijst een Europese actie tegen de mogelijke Chinese overname van de hand. Hij wijst erop dat het bod van Xinmao niet is gefinancierd met behulp van Chinese staatssteun. Ook voelt Verhagen niet veel voor marktbeschermende maatregelen: Brussel heeft in het verleden regelmatig Amerikaanse of Chinese beschermingsconstructies aan de kaak gesteld bij de wereldhandelsorganisatie WTO, en kan nu moeilijk zelf met zulke constructies komen.

Essentieel

'De stelling dat een eventuele overname van Draka door Xinmao een negatieve invloed zou hebben op de concurrentiepositie van Europa deel ik niet. Nederland heeft per saldo meer baat van open grenzen dan van het beschermen van onze economie tegen overnames uit het buitenland. het behouden van een open en aantrekkelijk vestigingsklimaat is derhalve van essentieel belang voor de dynamiek van de Nederlandse economie', zo schreef Verhagen vorige week aan de Tweede Kamer.

Aandeelhouders

Vooralsnog houdt Draka vast aan de overeenstemming met het Italiaanse Prysmian, en is het van plan het bod van 17.20 euro ter goedkeuring voor te leggen aan een aandeelhoudersvergadering, eind januari. Wel worden de gesprekken met Xinmao voortgezet. Xinmao zegt dat het vasthoudt aan het aanbod van ruim 20 euro dat begin februari officieel zal worden uitgebracht.

Over een paar weken zal duidelijk zijn of Draka onderdeel gaat uitmaken van een nieuwe Europése kabelgigant, of dat de Chinezen in korte tijd opnieuw een spraakmakende investering in Europa doen.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa