België blij met vooruitgang Oostelijk Partnerschap

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op maandag 13 december 2010.

Staatssecretaris voor Europese Zaken Olivier Chastel vertegenwoordigde het Belgische voorzitterschap van de EU tijdens de vergadering over het Oostelijk partnerschap op maandag 13 december 2010.

Het Oostelijk partnerschap werd in 2009 opgericht in het kader van het Europese nabuurschapsbeleid. Dat is bestemd om de relaties op bilateraal en multilateraal niveau te versterken evenals om de politieke eenheid en de economische integratie tussen de EU en de zes partnerlanden (Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Georgië, Moldavië en Oekraïne) te versnellen.

België is verheugd over de geboekte vooruitgang, onder meer wat de onderhandelingen betreft over samenwerkingsakkoorden met bepaalde partnerlanden en op het gebied van energie met de toetreding van Moldavië en Oekraïne tot de energiegemeenschap. "Dat bewijst dat de EU via het partnerschap reële en substantiële perspectieven biedt wat betreft de toegang tot een Europese ruimte op het gebied van handel en investeringen, energie en het verkeer van personen", verklaarde Olivier Chastel.

De Belgische steun aan de inspanningen om onopgeloste conflicten in de landen van het Oostelijk partnerschap op te lossen, moet behouden blijven. "Deze conflicten belemmeren de economische en politieke ontwikkeling van de partnerlanden en brengen ook de regionale samenwerking en de stabiliteit van het Europese continent in het gedrang,' verduidelijkte de Staatssecretaris. Olivier Chastel besloot zijn toespraak door te herinneren aan het belang van de bijdrage tot de burgermaatschappij teneinde de rechtsstaat te versterken.

In februari 2011 volgt een ministeriële vergadering van het Partnerschap en in mei vindt in Hongarije een Top plaats.