Openbaar vervoer Griekenland plat

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op donderdag 9 december 2010.

Wie woensdag in Griekenland de bus of de trein wil nemen, komt op leegstaande perrons en haltes te staan. Het openbaar vervoer ligt 24 uur plat. De staking is een reactie op de bezuinigingen die de regering voor de sector heeft aangekondigd.

'Metro's, trams, bussen, treinen en trolly's, ze blijven allemaal stil staan zegt correspondent Conny Keessen in Athene. De veerboten blijven wel varen.

Lening

Aanleiding voor de staking is de 110 miljard euro aan leningen die Griekenland van de Europese Centrale Bank i en het IMF i heeft gekregen. In ruil voor het geld eisen het IMF en de Europese Centrale Bank dat het begrotingstekort van de staat drastisch omlaag gaat en de overheidsfinanciën op orde komen.

De Griekse overheid is daarom bezig met grootschalige hervormingen, zegt Keessen. 'Het aantal ambtenaren moet omlaag, de corruptie moet bestreden worden en de belastinginkomsten moeten omhoog.'

Bui

De demonstranten voelen de bui al hangen, meent Conny Keessen. 'Griekenland heeft 11 miljoen inwoners. 1 miljoen daarvan is ambtenaar. Dat moet worden aangepakt vindt de regering, want er is sprake van een bestuursobistas.'

De ambtenarensalarissen zijn al bevroren. De spoorwegen hebben hun portie al gehad. Lijnen zijn afgestoten, personeel ontslagen en weggesaneerd. Nu is het overige deel van het openbaar vervoer, ook staatsgerelateerd, aan de beurt.

Algemene staking

Dit is voorlopig de enige staking in het openbaar vervoer. Wel is er voor volgende week woendag 15 december een algemene staking aangekondigd, georganiseerd door de grootste vakbonden in Griekenland.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa