Transparantie staat centraal in debat met Europese Ombudsman

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 29 november 2010, 14:43.

Gemakkelijk toegang tot documenten van de Europese Commissie i en het gebrek aan transparantie van de instelling waren de twee belangrijkste punten die de Europarlementsleden noemden tijdens een debat met de Europese Ombudsman i. Het debat ging over het jaarverslag 2009 en over een speciaal verslag betreffende "het gebrek aan samenwerking door de Europese Commissie" in het vrijgeven van correspondentie tussen de instelling en autofabrikanten.

"De activiteiten in 2009 waren zeer positief", zei Mariya Nedelcheva (Europese Volkspartij i) rapporteur over de activiteiten over 2009. Zij ging verder: "De Europese Ombudsman zou vriendschappelijke oplossingen moeten blijven aandragen".

Jaarverslag 2009

  • 3.098 geregistreerde klachten
  • De meeste onderzoeken hadden betrekking op de Europese Commissie (56%)

"Het Parlement kan, als soeverein politiek lichaam, verzoeken behandelen die om veranderingen in de wet, of nieuwe wetten vragen, maar het is mijn rol om te helpen administratief wanbeheer aan het licht te brengen" legde de Europese Ombudsman, Nikiforos Diamandouros i, uit.

Monika Flašíková Be?ová (Socialisten & Democraten) liet weten dat "het EP i de Europese Commissie wil steunen maar in ruil daarvoor vragen wij de Commissie om ons voldoende informatie te geven".

Vrijgeven van documenten door de Europese Commissie

De leden debatteerden verder over een speciaal verslag van de Europese Ombudsman aan het EP over het vrijgeven van documenten door de Europese Commissie naar aanleiding van een klacht van een milieuorganisatie.

In 2007 vroeg deze milieuorganisatie bij de Europese Commissie een aantal documenten op over vergaderingen tussen de Commissie en autofabrikanten. Acht maanden later werd deze informatie vrijgegeven behalve drie brieven die destijds door autofabrikant Porsche naar de toenmalige Commissaris, Günter Verheugen i, werden verstuurd. De argumentatie voor de weigering was dat de vrijgeving van de brieven de commerciële belangen van het bedrijf zou kunnen schaden. De milieuorganisatie wendde zich daarop tot de Europese Ombudsman.

"De Ombudsman schreef hierop een speciaal verslag aan het Europees Parlement waarin de Europese Commissie gebrek aan samenwerking werd verweten," legde EP-rapporteur over deze kwestie, Chrysoula Paliadeli, uit. "Ik vind het onaanvaardbaar dat de Europese Commissie als reden aanvoert dat een privémaatschappij het niet zou willen dat documenten worden gepubliceerd," zei zij verder.

Diamandouros benadrukte vervolgens dat de huidige Commissaris, Maroš Šef?ovi? "zijn uiterste best heeft gedaan om zeer nauw met de Europese Ombudsman samen te werken".

Šef?ovi? zelf besloot: "Wij zijn ons ervan bewust dat de meest voorkomende klachten over wanbeheer, het gebrek aan transparantie - met inbegrip van de weigering om informatie te verstrekken - betreffen en ik ben van plan om dergelijke gevallen verder aan te pakken."

REF. : 20101119STO96284

Nadere informatie :

Al het nieuws