Conferentie over het verbeteren van de levenskwaliteit van personen met dementie
Op 25 en 26 november zijn vertegenwoordigers van Lidstaten en patiëntenverenigingen in Brussel samengekomen op een conferentie over ‘het verbeteren van de levenskwaliteit van personen met dementie: een uitdaging voor de Europese samenleving’. Deze conferentie werd in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting georganiseerd in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie i.
De Europese Lidstaten komen steeds vaker voor een gemeenschappelijke uitdaging te staan door de toenemende problematiek van neurodegeneratieve aandoeningen binnen de Europese Unie. Volgens de gegevens van Alzheimer Europe over de prevalentie van de ziekte van Alzheimer en van andere vormen van dementie, leden in 2006 7,3 miljoen Europeanen (in 27 Lidstaten) tussen de 30 en 99 jaar aan verschillende vormen van dementie (hetzij 14,6 per 1000 inwoners).
Aangezien verwacht wordt dat dit cijfer de komende 20 jaar zal verdubbelen, is dementie een Europese prioriteit geworden op het vlak van volksgezondheid. Neurodegeneratieve aandoeningen hebben belangrijke socio- economische gevolgen, aangezien ze sterk leeftijdsgebonden zijn en Europa een snelle vergrijzing van haar bevolking kent.
Het Belgische Voorzitterschap van de Europese Unie heeft deze high-level conferentie georganiseerd om tot goede praktijken en interessante initiatieven te komen en om de uitwisseling ervan tussen Lidstaten, verenigingen en deskundigen te vergemakkelijken.
De conferentie heeft vier basisbeginselen vastgesteld, waarmee rekening gehouden moet worden om te komen tot een betere zorg van patiënten met dementie: de erkenning en ondersteuning van de informele verzorger, de zorgcontinuïteit, het belang van aan de patiënt aangepaste zorg en het belang van samenwerking tussen alle betrokken gezondheidszorgbeoefenaars.
De Belgische minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx, besloot met de volgende woorden: « We moeten op Europees vlak een grotere prioriteit toekennen aan de ziekte van Alzheimer en aan andere vormen van dementie. Het maatschappelijk beeld van dementie moet dringend gewijzigd worden. We moeten aandacht besteden aan de eerbiediging van de waardigheid en de autonomie van patiënten die aan één van deze ziekten lijden».