Gezondheidsongelijkheid vraagt geïntegreerde Europese aanpak

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op donderdag 25 november 2010.

©Belgisch voorzitterschap

Meer dan 300 deelnemers uit de Europese Unie i kwamen op 8 en 9 november bijeen op een conferentie in Genk om na te denken over het probleem van de gezondheidsongelijkheden. Uit cijfers blijkt namelijk dat mensen die in slechtere omstandigheden leven of lager op de sociale ladder staan, een kortere levensverwachting hebben.

Tijdens de conferentie gingen de deelnemers na welke beleidsmaatregelen en initiatieven doeltreffend zijn om gezondheidsongelijkheden weg te werken. De conferentie besteedde vooral aandacht aan initiatieven op regionaal en lokaal niveau.

Actiepunten

Er bestaan grote gezondheidsongelijkheden tussen en binnen landen en regio’s in de Europese Unie. De gezondheidskloof wordt groter naarmate de ongelijkheid in de sociale determinanten van gezondheid toeneemt, onder andere op het vlak van opleidingsniveau, inkomen en werkloosheidsgraad. Alle deelnemers waren het erover eens dat gezondheidsongelijkheden ethisch onaanvaardbaar zijn in een moderne samenleving.

De deelnemers stellen dan ook de volgende actiepunten voor:

  • Het is belangrijk niet enkel over een ‘gezondheidskloof’ te spreken, maar ook aandacht te hebben voor de sociale gradiënt in gezondheid.
  • Het is niet voldoende om te meten welke factoren invloed hebben op gezondheidsongelijkheden. Onderzoek moet ook meten welke interventies effectief zijn en in welke context.
  • Er is nood aan een gecoördineerde strategie om te leren van elkaars successen en mislukkingen.
  • Er moet een samenwerking komen met het lokale en regionale niveau. Zij kunnen helpen om gezondheidspromotie succesvol te maken, omdat zij kunnen zorgen voor betere leef- en werkomstandigheden.
  • Er moet een integrale aanpak komen op verschillende domeinen, onder andere op het vlak van tewerkstelling, onderwijs, huisvesting en inkomen.
  • De focus moet liggen op preventie en niet op genezen.

Ten slotte wensen de deelnemers te benadrukken dat dringende actie nodig is. Men beschikt over voldoende theoretische kennis en weet welke determinanten belangrijk zijn. Nu is het tijd om pilootprojecten op te starten en die ook wetenschappelijk te evalueren.

Organisatie

De conferentie was een organisatie van het Vlaamse beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, in samenwerking met het Regions for Health Network van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO-EURO RHN).

Meer informatie

De presentaties van de sprekers en fotomateriaal vindt u op de conferentiewebsite. Binnenkort vindt u er ook een uitgebreid verslag en de conclusies van de conferentie.