Jean-Claude Marcourt: "Hoe het Europese concurrentievermogen bevorderen?"
©De Raad van de Europese Unie
De Europese ministers van industrie zijn op 25 november in Brussel samengekomen, onder het voorzitterschap van Jean-Claude Marcourt, Waals minister van economie, KMO’s, buitenlandse handel en nieuwe technologieën. Ze hebben ideeën uitgewisseld over een schitterend initiatief gelanceerd door de Europese Commissie i: het industriële beleid. Dit debat bereidt de conclusies voor die zouden moeten worden goedgekeurd tijdens de Raad Concurrentievermogen i op 10 december 2010.
Een van de belangrijkste punten van het debat was de invoering van de door de Europese Commissie voorgestelde maatregelen voor de bevordering van het concurrentievermogen van de Europese ondernemingen. Er werd onder andere voorgesteld om aan de lidstaten jaarlijks een verslag van hun concurrentie-vermogen te vragen. De lidstaten keuren globaal gezien het ex-post evaluatie-principe goed en het principe voor omkadering van het concurrentievermogen van de ondernemingen.
Kwam ook ter sprake: de kwestie van het financieren van de investeringen om de toegang tot innovatie te vergemakkelijken voor de ondernemingen, en dan vooral voor de KMO’s. Dit zou het mogelijk moeten maken om de infrastructuren en de competenties van de loontrekkenden uit te breiden. Het probleem van de financiering van de investeringen zou opnieuw naar voren moeten worden gebracht bij de herziening van de Kaderwet voor de KMO’s, de Small Business Act, gepland voor december eerstkomende.
Heel wat afvaardigingen hebben zich laten horen over het Europese octrooi, een project waarvoor de ministers belast met de interne markt nog geen akkoord hebben gesloten. Het is inderdaad zo dat het Europese octrooi vandaag centraal staat bij de interpellaties van verscheidene federaties van ondernemingen. De vertegenwoordigers van Business Europe i, van het Verbond van Belgische Ondernemingen en van allerlei sectorale federaties hebben hierover al gedebatteerd in vergaderingen die door Jean-Claude Marcourt werden georganiseerd in het kader van het Voorzitterschap. Het gebrek aan een Europees octrooi brengt aanzienlijke kosten met zich mee voor de Europese ondernemingen. Er wordt ook geschat dat het aanvragen van een octrooi in Europa gemiddeld tienmaal meer kost dan in de Verenigde Staten.
De communicatie van de Commissie inzake industrieel beleid is over het algemeen goed ontvangen door de lidstaten. Deze speelt in op de wens van de ontvangende partijen om een geïntegreerd beleid te ontwikkelen dat zowel samengaat met andere Europese beleidsrichtlijnen, bijvoorbeeld voor de Eenheidsmarkt of de Innovatie, als met industriële beleidsvormen die binnen de lidstaten worden toegepast.