Traject van voorstel tot besluit resolutie Europees jeugdwerkbeleid

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op vrijdag 19 november 2010.

Vandaag 19 november keurt de Raad Jeugd i een resolutie goed die richting moet geven aan het Europese jeugdwerkbeleid. Voor zo’n dossier door de Raad wordt goedgekeurd, heeft het al een hele weg afgelegd.

Jeugdwerk kwam voor het eerst op de Europese agenda toen de Raad een resolutie voor ‘Een nieuw kader voor Europese samenwerking in Jeugdzaken’ goedkeurde op 27 november 2009.

België besteedt al lang veel aandacht aan jeugdwerk. Het Belgische EU-voorzitterschap i was dan ook de ideale kans om het Europese jeugdwerkbeleid verder uit te werken en in een resolutie te gieten.

  • 1. 
    Congres (5-10 juli 2010)

Begin juli 2010 organiseerde het Belgische voorzitterschap een conferentie over de geschiedenis van jeugdwerk en jeugdbeleid, en een jeugdwerkconventie. Jeugdwerkers, onderzoekers, beleidsmakers en ambtenaren uit vijftig Europese landen i kwamen in Gent bijeen om te discussiëren over jeugdwerk.

Die discussies leverden twee documenten op met conclusies, waarin de deelnemers vooral opriepen om meer samen te werken en een duidelijk kader te creëren voor jeugdwerk in Europa.

Op basis van de voorbereidingen voor de conferenties stelde het Belgische EU-voorzitterschap een ontwerpresolutie over jeugdwerk op. Een resolutie is ‘zachte’ wetgeving op Europees niveau, waarbij de 27 lidstaten consensus bereiken over een tekst en hun engagement verklaren. Een resolutie is dus in geen enkel opzicht bindend.

De ontwerpresolutie werd daarna besproken in de Raadswerkgroep Jeugd. Dat is een vergadering waarin ambtenaren van de 27 lidstaten het werk voor de Raad voorbereiden.

In juli, september en oktober 2010 bespraken vijf raadswerkgroepen de ontwerpresolutie. Ze stelden met de conclusies van Gent in het achterhoofd nieuwe artikels op, wijzigden artikels, formuleerden aanvullingen en namen andere artikels aan zonder aanpassing.

Op 11 oktober 2010 werd een ambtelijk akkoord bereikt: de definitieve versie van de ontwerpresolutie over jeugdwerk werd goedgekeurd door ambtenaren uit de 27 lidstaten.

Op 5 november 2010 besprak COREPER (Comité van Permanente Vertegenwoordigers) de ontwerpresolutie over jeugdwerk. In het COREPER zitten de permanente vertegenwoordigers van de 27 lidstaten bij de Europese Unie. Zij zijn een soort ambassadeurs die de politieke belangen van hun lidstaten verdedigen.

COREPER keurde de ontwerpresolutie zonder aanpassingen goed. De resolutie kon dus op de agenda van de Raad van de Europese Unie komen.

  • 4. 
    Goedkeuring door de Raad (19 november 2010)

Vandaag bespreekt de Raad van de Europese Unie (Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur en Sport i) kort de ontwerpresolutie en keurt die daarna goed. In die Raad zitten de 27 ministers die bevoegd zijn voor Jeugd in hun land. Aangezien het COREPER de ontwerpresolutie al goedkeurde, past de Raad de tekst niet meer aan of verwerpt ze niet.

Ten slotte wordt de resolutie integraal gepubliceerd in het officiële publicatieblad van de Europese Unie.

Perscontact

Jan Balliu

Vlaamse overheid, Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen

Jan.balliu@cjsm.vlaanderen.be

Gsm: +32 (0)498 361226