Buitensporige tekorten: Juncker eist meer automatisme in sanctieregime
De Europese Unie i zou naar een automatischer handhavingregime moeten streven dan dat wat door de regeringsleiders van de EU is voorgesteld, zei eurogroepvoorzitter Jean-Claude Juncker afgelopen maandag (8 november) in de parlementaire commissie Monetaire Zaken. Het voorstel van de Europese Raad maakt het moeilijker om het opleggen van sancties aan lidstaten met onvoorzichtig fiscaal beleid te blokkeren, maar volgens Juncker gaat dit dus niet ver genoeg.
Veel van de vragen die aan Juncker werden gesteld, gingen over de kwestie van de automatische sancties. Het voorstel van de Europese Raad houdt in dat zodra de Europese Commissie i sancties voorstelt voor het overschrijden van het maximale begrotingstekort of de staatsschuld, deze automatisch worden uitgevoerd, tenzij de Raad hier door middel van een stemming met gekwalificeerde meerderheid een stokje voor steekt (momenteel is een gekwalificeerde meerderheid nodig om de sanctie op te leggen) - dit wordt een omgekeerde meerderheidstemming genoemd.
Juncker zei dat het introduceren van de omgekeerde meerderheidsregel enkel in het geval van het opleggen van sancties niet genoeg is. In de procedure die tot het besluit betreffende sancties leidt, zouden de lidstaten namelijk nog met gewone gekwalificeerde meerderheid stemmen. Dit betekent dat de sancties waarschijnlijk nooit zullen worden opgelegd, legde Juncker uit. Daarom zullen de Beneluxlanden voorstellen dat de omgekeerde meerderheidsregel voor beslissingen in elk stadium van de procedure wordt geïntroduceerd, zodat het handhavingregime geloofwaardig is, aldus Juncker.
Over de onlangs bereikte overeenstemming op de Europese top voor een permanent crisismechanisme voor de eurozone was Juncker wel te spreken. Hij voegde daar aan toe dat als het mechanisme eenmaal in werking is getreden, het idee van de uitgifte van euro-obligaties moet worden uitgevoerd, een langgekoesterde wens van het Parlement.
"Zou een systeem dat de particuliere sector in staat stelt om een deel van de kosten van de openbare schuld te dragen niet nuttig zijn binnen het crisismechanisme?" vroeg de Luxemburgse christendemocrate Astrid Lulling zich af. Volgens Juncker zou de particuliere sector wel een deel van de kosten kunnen dragen maar hij wees er op dat dit ook buitenlandse investeerders ertoe zou kunnen brengen om sommige economieën te mijden, en hiermee de rentevoet op te drijven.
REF. : 20101108STO92349
Nadere informatie :