Belgisch staatssecretaris Philippe Courard zet sociale economie op de Europese agenda

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op donderdag 28 oktober 2010.

De conferentie “Sociale economie en de Europa 2020-Strategie i”, die op 27 en 28 oktober georganiseerd werd door het Belgische Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie i, in samenwerking met de Gewesten, de Europese organisaties en de sector verantwoordelijk voor sociale economie, benadrukte de belangrijke rol die de sociale economie moet spelen op Europees niveau in het kader van de uitvoering van de EU2020-Strategie.

In België telt de sociale economiesector 929 ondernemingen die 12.156 werknemers tewerkstellen. De sociale meerwaarde van de sociale economie draagt tegenwoordig duidelijk bij tot het creëren van nieuwe banen en tot de economische ontwikkeling.

Philippe Courard, staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding onderstreept dat de sociale economie antwoorden biedt op het vlak van integratie van kansarmen op de arbeidsmarkt, en meer bepaald op het vlak van actieve inclusie en de opleiding en integratie van kwetsbare groepen. Een beleid dat de sociale economie ondersteunt versterkt dus de acties inzake armoedebestrijding.

De sociale economie beoogt een evenwichtiger sociaal en economisch ontwikkelingsmodel, dat de relatie tussen kansarme groepen en de arbeidsmarkt bevordert. In naam van het Belgische Voorzitterschap stelde staatssecretaris Philippe Courard 3 aanbevelingen voor met betrekking tot:

  • de verhouding sociale economie - duurzame ontwikkeling, omwille van de ontwikkelingsperspectieven die deze sector biedt voor de sociale economie,
  • de nood van de sociale economiesector aan juridische en financiële ondersteuning, die onontbeerlijk is voor zijn ontwikkeling,
  • de expansie ervan en de inspanningen die geleverd moeten worden om de sociale economie meer zichtbaarheid en erkenning te geven.

Door deze aanbevelingen te ondersteunen in naam van het trio, wil het Belgische Voorzitterschap een belangrijk politiek signaal geven en zo de Lidstaten en de instellingen van de Europese Unie i uitnodigen om zich in te zetten voor meer erkenning van de spelers inzake sociale economie en om deze sector de nodige middelen te verschaffen voor zijn ontwikkeling en expansie.

Staatssecretaris Philippe Courard richt zich in het bijzonder tot het Hongaarse Voorzitterschap om de continuïteit en opvolging van deze aanbevelingen te verzekeren, zowel op het niveau van de Lidstaten als dat van de Europese instellingen.