Europees Parlement veroordeelt beschuldigingen tegen Oleg Orlov van Memorial

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 26 oktober 2010, 14:27.

Een jaar geleden sprak de winnaar van de Sacharovprijs 2009, Oleg Orlov, hoofd van de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial, over de vervolging en het geweld waarmee verdedigers van mensenrechten in de Noord-Kaukasus mee te maken krijgen. Een jaar later stelt het EP i "de cynische en absurde pogingen om Memorial te verwikkelen in de misdaad van hulp aan terroristische organisaties" aan de kaak. Orlov zelf is aangeklaagd voor laster en riskeert drie jaar gevangenisstraf.

De Europarlementsleden keurden vorige week een resolutie goed waarin de vervolging van mensenrechtenactivisten en een klimaat van straffeloosheid werden gehekeld en alle daden van terrorisme werden veroordeeld. In de resolutie werd ook medeleven getoond aan de families van de slachtoffers van de bomaanslagen op de metro in Moskou en van de aanslag op het Tsjetsjeense parlement.

De mensenrechtensituatie in de noordelijke Kaukasus

In de resolutie stellen de leden dat "de situatie van verdedigers van de mensenrechten in het gebied van de noordelijke Kaukasus, met name de Tsjetsjeense Republiek, Ingoesjetië en Dagestan alarmerend is". Over Tsjetsjenië in het bijzonder stellen zij dat er "een algemeen klimaat van angst heerst".

Europees Hof

De leden veroordelen de "bedreigingen en gewelddaden, pesterijen en intimidatie van onafhankelijke journalisten, activisten van de civiele maatschappij, advocaten en verdedigers van de mensenrechten in het gebied". In de resolutie wordt een lange lijst van schendingen van de mensenrechten krachtig veroordeeld: "straffeloosheid marteling en mishandeling alsmede willekeurige opsluiting zijn gemeengoed," en "collectieve bestraffing van individuen en het verbranden van huizen die toebehoren aan de families van actieve of vermeende leden van de gewapende oppositie".

De situatie van Oleg Orlov

Het Parlement veroordeelt ook de start van een strafrechtelijk onderzoek tegen Oleg Orlov en stelt dat "het wetboek van strafvordering van de Russische Federatie tijdens het strafrechtelijk onderzoek tegen Oleg Orlov ernstig is geschonden".

Het Parlement verwerpt en veroordeelt "de cynische en absurde pogingen om Memorial te verwikkelen in de misdaad van hulp aan terroristische organisaties" en veroordeelt in dit verband ook "het op intimiderende wijze doorzoeken van de kantoren van mensenrechtenorganisaties".

Wat Orlov betreft, herinnert het Parlement eraan dat hij "de Sacharovprijs 2009 van het Europees Parlement heeft ontvangen en hierdoor de bijzonder morele en politieke bescherming van het Europees Parlement geniet".