Toch overeenstemming tussen Duitsland en Frankrijk over nieuwe begrotingsregels

woensdag 20 oktober 2010

DEN HAAG (PDC i) - Hoewel niemand het zag aankomen, hebben de Duitse onderminister van Financiën Jörg Asmussen en de Franse minister van Financiën Christine Lagarde een compromis gesloten rond de nieuwe begrotingsregels van de Europese Unie i.

Maandenlang leek het erop dat Duitsland en Frankrijk lijnrecht tegenover elkaar zouden blijven staan: Duitsland wilde automatische sancties voor overtreders van het Stabiliteitspact i, terwijl de Fransen dit pertinent niet wilden. Het resultaat van deze controverse is dat er semi-automatische sancties voor overtreders van het Stabiliteitspact komen.

In de nieuwe overeenkomst is opgenomen dat de Europese Commissie i al eerder aan de bel kan trekken als een lidstaat financieel in moeilijkheden komt. Voorheen was dit pas mogelijk als het begrotingstekort over een bepaalde limiet ging. Met de nieuwe plannen kan al eerder, bijvoorbeeld wanneer begrotingstekort of staatsschuld in de buurt van de limiet komt, actie worden ondernomen.

Duitsland heeft wel voor elkaar gekregen dat in de nieuwe richtlijnen notoire overtreders van het Stabiliteitspact het stemrecht kunnen verliezen. Dit zou een reden kunnen zijn dat Duitsland terug is gekomen op zijn eerdere standpunt.

Bron: NRC Next