S. Vanackere stelt eerste balans van het Belgische voorzitterschap voor aan de studenten van de UCL

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op vrijdag 8 oktober 2010.

Op woensdag 6 oktober stelde de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere een tussentijdse balans voor van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie i (EU) voor een auditorium gevuld met studenten van de UCL (Université Catholique de Louvain).De sfeer was er bijzonder warm …

Centrum van Louvain-la-Neuve, UCL, auditorium Socrate, 18u.Dit is een niet te missen afspraak!De aula raakte geleidelijk aan gevuld met jongeren, de ogen vol energie en nieuwsgierigheid.Het klassieke studentikoze geroezemoes "voor de les" verspreidde zich steeds meer over de zaal en het volume zwol aan.Ze wachtten allemaal op een gewaardeerde gast … Dit keer is het niet één van de prestigieuze professoren die de Belgische "nieuwe intellectuele adem" neigt uit te nodigen maar de minister van Buitenlandse zaken, dhr.Steven Vanackere.

De minister deed op het overeengekomen uur, 18u30, zijn intrede in het auditorium.Hij zag er ontspannen uit en was duidelijk verheugd het Waalse universitaire publiek te kunnen toespreken.Na een warme inleiding door rector Bruno Delvaux ging de minister richting lezenaar om het auditorium, waar slechts enkele plaatsjes vrij waren gebleven, toe te spreken.De ondertussen volgelopen zaal telde meer dan 500 deelnemers!

Het thema van zijn toespraak: "Het Belgische voorzitterschap van de EU. Een eerste tussentijdse balans". Steven Vanackere klonk resoluut optimistisch in zijn toespraak zonder daarbij voorbij te gaan aan de tekortkomingen die nog moeten worden weggewerkt. Talrijke doelstellingen werden sinds het begin van dit voorzitterschap al behaald maar op andere punten kan nog vooruitgang worden geboekt.De minister ging dat aspect niet uit de weg.Hij wou een eerlijke en realistische aanpak hanteren.

Eerst en vooral het institutionele standpunt.Hij maakte een balans op van de nieuwe architectuur die werd ingevoerd door het Verdrag van Lissabon met in het kielzog het nieuwe delen van vaardigheden tussen de instituten en de belangrijkste actoren van de EU:het Europese parlement (dat aan belang en invloed gewonnen heeft en uitgegroeid is tot het "machtigste Parlement ter wereld naast het American Congress"); de permanente Voorzitter van de Europese raad; de Europese Commissie en de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Catherine Ashton, ondersteund door haar Europese dienst voor extern optreden (EDEO).

Hij herinnerde aan de noodzaak om tot een steeds nauwere en meer doeltreffende samenwerking te komen onderling maar ook met het wisselende voorzitterschap van de Raad van de EU.

Vervolgens maakte de minister een balans op van de vooruitgang die werd geboekt in dossiers die als prioritair worden beschouwd voor het Belgische voorzitterschap:het socio-economische luik, de sociale dimensie en integratie in de EU, het milieu en het klimaat, justitie en binnenlandse zaken en tenslotte de externe relaties van de EU en de uitbreiding.Hij legde daarbij ook het accent op de doelstellingen die nog behaald moeten worden op het gebied van financieel toezicht, het Europese octrooi, de juridische sokkel voor de EDEO, enz.

Indien u een meer gedetailleerd overzicht wil van wat dhr.Vanackere zei tijdens zijn op de UCL kunt u deze altijd integraal raadplegen.

Naast de balans opgemaakt door de minister kunnen we na deze ontmoeting één ding zeker stellen:de atmosfeer die heerste binnen de muren van het auditorium Socrate getuigt van een realiteit die enkel tot optimisme kan aanzetten.Eén van de voornaamste doelstellingen die België wou behalen in het kader van het voorzitterschap van de Raad van de EU bestond erin alle mogelijke inspanningen te leveren om de EU dichter te brengen bij de Europese burgers, in het bijzonder bij de jongeren.

Dat lijkt alvast gelukt te zijn, alvast toch voor sommigen onder hen.De studenten die aanwezig waren woensdagavond leken dit moment met dhr.Vanackere zeker te waarderen, getuige daarvan de uitgesproken geestdrift die ze vertoonden tijdens het vragenmoment na zijn toespraak en hun reacties op de uitspraken van de minister, die bovendien niet naliet om zijn toespraak met enkele rake humoristische toetsen te doorspekken.

Opdracht dus duidelijk volbracht, zowel voor Steven Vanackere als voor België in zijn geheel!