30% minder CO2-uitstoot tegen 2050: mission … possible

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op vrijdag 17 september 2010.

"De doelstelling om de CO2-uitstoot met 30% te beperken tegen 2050 is technisch en financieel haalbaar". Dit beklemtoonden verschillende sprekers tijdens de debatten op de tweede en laatste dag van de conferentie over de uitdagingen van de Europese industrie op het vlak van energie.

Deze conferentie werd georganiseerd door de Minister van Economische Zaken Jean-Claude Marcourt, in het kader van het voorzitterschap van de Raad Concurrentievermogen - Industrie van de Europese Unie i, dat hij tot het eind van dit jaar waarneemt. Deze bijeenkomst vond plaats in Spa, in aanwezigheid van ongeveer 300 personen uit de bedrijfswereld, beleidsmakers en Europese instellingen. Het was de bedoeling om de mening te horen van alle stakeholders en vooral van degenen uit de dagelijkse bedrijfspraktijk. Dit over het uitwerken van een nieuw industrieel beleid waarin een duurzame dimensie is opgenomen.

Tijdens de debatten werden de ervaringen van het Waalse gewest op het vlak van energie en clusters naar voren gebracht. Zo konden de sectorakkoorden, vrijwillige verbintenissen van ondernemingen om de uitstoot op regionaal niveau te beperken, beschreven, op veel interesse van de deelnemers konden rekenen. Diverse Europese vertegenwoordigers waren vragende partij voor een uitwisseling van goede praktijken tussen de ondernemingen. Zij feliciteerden het Voorzitterschap voor de organisatie van een debat waar alle stakeholders konden gehoord worden door de Raad van de Ministers van Industrie.

Innovatie stond centraal in de discussies. Innovatie is een essentieel instrument om productiemethodes te stimuleren die zowel duurzaam als financieel haalbaar zijn voor de ondernemingen. Innovatie was een sleutelwoord tijdens deze conferentie. Het is ook het thema van een plan dat nog onder het Belgisch voorzitterschap zal verschijnen.