'PVV geeft verzet EU-uitbreiding op'

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op dinsdag 14 september 2010.

De uitbreiding van de Europese Unie is voor de PVV niet langer taboe. Dat zeggen bronnen binnen CDA en VVD tegen de Wereldomroep. De partij van Geert Wilders zal tijdens de onderhandelingen over een gedoogakkoord met deze partijen, moeten beloven 'de regering niet naar huis te sturen' als Nederland de EU-toetreding van Kroatië ondersteunt.

De EU onderhandelt met Kroatië, Macedonië en Turkije over Europese integratie. Alleen Kroatië maakt kans om op korte termijn al, mogelijk in 2011, toe te kunnen treden tot de huidige Unie van 27 lidstaten.

In recente Europese en nationale verkiezingscampagnes was de PVV nog fel gekant tegen verdere uitbreiding van de EU met landen als Kroatië, Macedonië en Turkije. 'We laten geen land meer toe', zei PVV-eurofractieleider Barry Madlener toen nog. De rechts-populistische partij pleitte zelfs voor het 'uit de Unie gooien' van Roemenië en Bulgarije vanwege corruptie in die landen. Deze landen zijn sinds 2007 lid van de EU.

Maar in een mogelijke CDA-VVD-regering met gedoogsteun van de PVV, is verdere EU-uitbreiding voor die partij niet langer taboe. Op termijn komen ook andere westelijke Balkanlanden als aspirantleden in zicht. SP-eurofractieleider Dennis de Jong verwacht dat de PVV de deur dicht zal houden voor Bosnië en Albanië. 'Dat zijn overwegend islamitische landen'.

PVV-eurofractieleider Madlener laat via een woordvoerder weten voorlopig 'geen uitspraak te willen doen' over deze kwestie.

Nieuwslijn-presentator Jeroen Dirks in gesprek met Tijn Sadée, Wereldomroep-correspondent in Brusselhttp://download.omroep.nl/rnw/smac/cms/pvv_en_europa_20100914_44_1kHz.mp3


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa